Kurumsal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #845189

Aşağıdakilerden hangisi Kurumsal kültür tanımlarında ortaya çıkan ortak tanım özelliklerinden biridir?


Çalışanların neyin iyi, neyin kötü olduğuna dair karar verebildiği, hangi davranışların istenilip istenmediğine dair ortak değerlerin olduğu paylaşımlardır.

Kurum kültürü zaman içerisinde yavaş değiştiği için dengeli bir yapı içerisindedir.

Çoğu kurum kültürleri tarihsel oluşlarından dolayı açık bir biçimde ifade edilmelerinden ziyade ima ile de anlaşılabilen bir özellik gösterir.

Kültür, kurumun amaçları, endüstri, rekabetin doğası ve diğer çevresel faktörlere bağlı olduğundan bütün kurumlara uyarlanabilecek “en iyi kurum kültürü” yoktur.

Bir kurumun kültürü ne kadar güçlüyse yönetimin işçi davranışlarını yönlendirmek için o kadar az resmi kural ve yönetmeliklere ihtiyaç olacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Kurumsal kültür tanımlarında ortaya çıkan ortak tanım özellikleri ise şöyle toparlarız:

  • Kurum içinde bireyler tarafından paylaşılan değerlerdir. Yani çalışanların neyin iyi, neyin kötü olduğuna dair karar verebildiği, hangi davranışların istenilip istenmediğine dair ortak değerlerin olduğu paylaşımlardır.
  • Kurum kültürünü oluşturan değerlerin olduğu gibi kabul edilmesidir. Burada değerlerin herhangi bir kitapta yazılı olmadığı, çalışanlara verilen eğitim programlarında yansıtılmadığı ve çalışanların kendi geliştirdikleri fikir ve inançlardan oluştuğu görülmektedir.
  • Kurumsal değerlerin çalışanlar için taşıdıkları ortak sembolik anlamlardır. Bu anlamlar, kurum içinde insanların birbirleriyle kurmuş oldukları etkileşim ile öğrenilir.

Doğru cevap A.

Yorumlar
  • 0 Yorum