Kurumsal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #754473

Güçlü markalarda kuruluşun kendini algılayış biçimi ile örtüşmesi aşağıdaki imaj türlerinden hangisi ile ilişkilendirilir?


Kuruluşun Kendini Algıladığı İmaj

Yabancı İmaj

Mevcut İmaj

Ürün İmajı

Marka İmajı


Yanıt Açıklaması:

Kuruluşun Kendini Algıladığı İmaj: Bir işverenin, girişimcinin, patronun kendi kuruluşunu görme ve değerlendirmesi olarak tanımlanabilen bu imaj turu bir sanatçının kendi eserine bakışı veya kişilerin kendi çocuklarını değerlendirmesi ile benzerlikler taşımaktadır

Yabancı İmaj: Kurumun ürünleri, hizmetleri veya faaliyetleri ile doğrudan ilişkisi bulunmayanların, kısaca kurum dışındakilerin o kuruma ilişkin sahip olduğu imajı ifade etmektedir.  Yabancı imaj, güçlü markalarda kuruluşun kendini algılayış bicimi ile örtüşmektedir.

Mevcut İmaj: Kuruşun hali hazırdaki görüntüsü, şu anda sahip olduğu imajdır.

İmajların dinamik/değişken olduğu ve zamana uyum sağlaması gerektiği goz onune alınarak mevcut imajı anlayabilmek için bilimsel analizleri tekrarlamak gerekmektedir.

Ürün İmajı: Kurumun ürettiği herhangi bir ürünün, insanların ve kuruluşların zihnindeki algılardır. Bir urunun imajı onu üreten kurumdan daha yaygın olabilir ve bazı durumlarda urun imajı çok yüksek ve tanınmış olduğu halde onu üreten kurum hiç tanınmayabilir. Bu duruma örnek olarak, ülkemizde reklamları ile büyük farkındalığa sahip Biscolata ürününün Şölen Gıda tarafından üretilmesi verilebilir.

Marka İmajı: bir urun veya hizmetin çoğunluk tarafından kabul edilerek algılanan öğeleri marka imajını oluşturur. Marka imajı, en çok bilinen ve kullanılan imaj turu olarak karşımıza çıkmaktadır. Marka imajının tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde oldukça büyük bir etkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Örneğin; Apple markasının sahip olduğu olumlu, güçlü ve ayrıştırıcı imajı sayesinde, çok farklı Apple ürünleri (telefon, bilgisayar vb), rakipleri kimi zaman daha fazla avantajlar sunsa da rakiplerine oranla öncelikli olarak tercih edilmektedir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum