Kurumsal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #849076

  1. Sosyal eylemlerin ürün maliyetlerine yansıtılmasıyla fiyatlar artabilir.
  2. Fiyat artışı pazar kaybına neden olabilir.
  3. İşletme sahiplerinin, ortaklarının veya yöneticilerinin sosyal konulara fazla duyarlı davranmaları, örgütsel amaçlardan uzaklaşılmasına neden olabilir.
  4. Sosyal eylemler için yeni kaynaklara ihtiyaç duyulabilir.
  5. Masrafları azaltmak amacıyla insan kaynağında kısıtlamaya gidilebilir.

Yukarıdakilerden hangileri sosyal sorumluluğun dezavantajlarıdır?


I, II, III, V

I, II, IV, V,

I, II, III, IV

I, II, IV, V

II, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Sosyal sorumluluk etkinlikleri konusunda olumsuz düşünen birtakım çevreler de bulunmaktadır.

Bu söylemi benimseyenlerin temel görüşü kurumların kârlılık ekseninde yürüyen bir işletme düzenleri olduğu, temel hedeflerin göz ardı edilmesinin kurumlara fayda sağlamayacağı yönündedir. Kârlılık dışında başka faktörlere odaklanan bir işletme anlayışının kurumları yanlış yollara sürükleyebileceği ve yöneticilerin işletme sahiplerine yönelik sorumluluklarını ihmal etmeleri sonucu doğurabileceği iddia edilmektedir. Ayrıca sosyal sorunların çözümünün işletmelerin sorumluluğunda olmadığını düşünen ve kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine olumsuz yaklaşan bu çevreler aynı zamanda bu tür etkinliklerin ek maliyetler getirerek firmaları zarara soktuğunu da iddia etmektedir.

Hem kampanyalar için ayrılan maliyet hem de buna uygun personellerin istihdamı karlılığı tehdit eden bir faktör hâline dönüşeceği ileri sürülmekte böylelikle de kurumlarım temel amacı olan kârlılığı etkileyeceği vurgulanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum