Kurumsal İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1401537
Aşağıdakilerden hangisi kurumun ne kadar sevildiği, takdir edildiği ve saygı duyulduğu, kurum hakkında iyi duygulara sahip olma, kuruma hayranlık ve saygı duyma, kurumu takdir etmek ve kuruma güven duyma gibi nitelikler ve algılamalar ile ilgili kurum itibarı bileşenidir?
Duygusal bağ ve çekicilik |
Ürünler ve hizmetler |
Vizyon ve liderlik |
Çalışma ortamı |
Finansal performans |
Çalışanlar, müşteriler, kamuoyu, yatırımcılar, medya, tüketici gibi grupların kurum hakkındaki algıları ortaya çıkar. İtibar değişkenleri bazında ele alan en ünlü itibar araştırmalarının başında Fortune dergisi yer almaktadır. 1983 yılından bu yana dergi, yönetici ve analistlere kendi sektörlerine yönelik 8 nitelik üzerinde soru yöneltmişler ve itibar bileşenlerini en çok kabul gören şekilde aşağıdaki şekilde sıralamışlardır (Fombrun, 2001):
- Duygusal bağ ve çekicilik: Kurumun ne kadar sevildiği, takdir edildiği ve saygı duyulduğu, kurum hakkında iyi duygulara sahip olma, kuruma hayranlık ve saygı duyma, kurumu takdir etmek ve kuruma güven duyma gibi nitelikler ve algılamalar kurum itibarı bileşenlerinden duygusal bağ ve çekicilik bileşenin temel nitelikleridir.
- Ürünler ve hizmetler: Kurumun ürün ve hizmetlerinin kalitesine, yenilikçiliğine, değerine ve güvenilirliğe yönelik algısı ise şu kriterle ve niteliklerden oluşur: Ürün ve hizmetlerinin arkasında durur, yenilikçi (innovative) ürün ve hizmetler geliştirir, yüksek kalitede ürün ve hizmetler sunar, pahasına değer ürün ve hizmetler sunar.
- Vizyon ve liderlik: Günümüzde kurumsal itibar yönetiminde Ceo’ların ve tepe yöneticlerinin önemli bir rol üstlendiği ve bir kurumun yöneticisinin itibar konusuna inanması ve sahiplenmesinin çok önemli olduğu kabul görmektedir.
- Çalışma ortamı: Kurumdaki üst yönetim kademesinin ve tepe yöneticisinin itibar konusunu sahiplenmesi kurumsal itibarın sağlanması için tek başına yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda yönetim kademesinin bu inancı çalışanlara geçirmesi ve onların da konuyu sahiplenerek aynı davranışı göstermesi gerekmektedir. Kurumsal itibarın iyi yönetildiği bir kurum: - İyi ve nitelikli çalışanlara sahiptir. - İyi yönetilir. - Çalışılacak bir kurum olma özelliklerine sahiptir. • Finansal performans: Kurumsal itibarın en baştaki anlamlarından güvenin en çok ilişkili olduğu bileşendir. Özellikle kâr amacı güden kurumların sürdürülebilirliği açısından gösterdikleri finansal performans aşağıdaki kriterle kapsamında değerlendirilmektedir. - Kurumun kârlılık, beklenti ve risklerine yönelik algı. - Güçlü kârlılık kayıtlarına sahip. - Düşük risk yatırımına sahip. - Gelecekte büyüme vaat eder ve güçlü tahminler yapar. - Rakiplerinden daha üstün performans gösterir.
- Sosyal sorumluluk: Kurumun paydaşları tarafından sosyal sorumluluklarını yerine getiren bir kurum olarak algılanması bu paydaşların kurumun itibarı ile ilgili algılarına da etki etmektedir.
Sonuç olarak küreselleşen ekonomideki artan rekabet, sürdürebilir rekabet avantajlarını meydana getiren unsurların neler olduğunun anlaşılmasının önemini vurgulamaktadır. Bu unsurlar sadece maddi (somut) varlıklarla sınırlı olmayıp maddi olmayan varlıklarla da ilişkilidir. Çok sayıda araştırma kurumsal itibarın başarıyı sağlayan faktörlerin en önemlilerinden biri olduğunu. Bu bakımdan kurumsal itibar yönetiminin temel kriterlerini ve bileşenlerini anlamak, kurumsal itibarı yönetmek için ön koşuldur. Bu bileşenlerin iyi anlaşılması ve yönetilmesi toplamda olumlu bir kurum itibarı sonucu doğuracaktır.
Yorumlar
- 0 Yorum