Kurumsal Kimlik Ve İmaj Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #456403

Tüketiciler ya da hedef kitle ile sadece somut birtakım unsurlardan hareket edilerek değil, duygusal bağ kurularak da imaj oluşturulması gerekliliğini ifade eden kurumsal imaj belirleyicisi aşağıdakilerden hangisidir?


Altyapı unsuru

Dış imaj unsuru

İç imaj unsuru

Soyut imaj unsuru

Somut imaj unsuru


Yanıt Açıklaması:

Kurumsal imajın birtakım temel belirleyicileri vardır. Bu belirleyici unsurlar şunlardır:
Altyapı unsuru: Kurumsal imaj, mutlaka kurumların temel niteliklerini ve özelliklerini içeren sağlam bir altyapı üzerinde şekillendirilmek durumundadır. Altyapı unsurları şekillendirilirken kurumun vizyonu ve misyonu, yönetim anlayışları, kurumun yapısal niteliği, hedef kitleye ya da tüketicilere ulaşma şekli ve benzeri unsurlar ifade edilmektedir.
Dış imaj unsuru: Tüketicilerin ya da hedef kitlenin, kuruma yönelik olumlu ya da olumsuz tüm algılarını içermektedir ki bu yönüyle dış imaj unsuru, kurumun genel olarak nasıl algılandığının da temel belirleyicisi niteliğindedir. Dış imaj, aşağıda verilen beş öge doğrultusunda şekillendirilmektedir:
Kalite gerekliliği
Somut imaj yaratımı
Reklam
Sponsorluk
Medya
İç imaj unsuru: İşletmenin iç paydaşları tarafından şekillendirilen ve dış imajın da oluşturulmasında ya da dış paydaşlar dışında nasıl algılanacağına yönelik belirlemeleri içeren bir unsurdur. Bu bağlamda iç paydaşların kuruma yönelik beklentilerinin ne düzeyde karşılandığı, onların motivasyonlarını ve verimliliklerini de direkt olarak etkileyecek ve bu durum, kurumsal iş ve işleyişlerin de temel belirleyicisi olacaktır.
Soyut imaj unsuru: Tüketiciler ya da hedef kitle ile sadece somut birtakım unsurlardan hareket edilerek değil, duygusal bağ kurularak da imaj oluşturulması gerekliliğini ifade etmektedir. Bu bağlamda soyut imajın temelinde, öncelikli olarak müşteri tatmininin ve sadakatinin sağlanması anlayışı yer almak durumundadır ve soyut imaj, kurumun ne kadar kâr ettiği ile değil, topluma ve bireylere ne yönde ve ne kadar katkıda bulunduğu ile oluşturulabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum