Kurumsal Sosyal Sorumluluk Deneme Sınavı Sorusu #484908

Okulunda başarılı bir öğrenci olan Ali, maddi sıkıntılardan dolayı 15 yaşında B kurumunda çalışmaya başlamıştır. Kurumda çalışmaya başladığı sırada Ali’ye 8 saat çalışacağı ve bunun üzerine isterse ücretini alarak mesai yapacağı söylenmiştir. Ali işe girerken iki yıl boyunca aynı işte çalışılmadığında bir hak elde edemeyeceğine yönelik bir sözleşmeye imza atmıştır. Bir yıl boyunca bu şekilde çalışan Ali, iki yılın dolmasına iki ay kala ustabaşısının isteği üzerine 10 saat ’in üzerinde çalışmakta ancak 8 saatlik ücret almaktadır.

Ali’nin yaşamış olduğu örnek olayda çalışanların yasal hakları bağlamında düşünüldüğünde kurum yaptıkları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?


Ali’yi rızasıyla çalıştırmaktadır.

Ali’ye çalıştığı saatin ücreti ödenmektedir.

Yasal çalışma saatleri dışında çalıştırılmaktadır

Ali’nin sendika kurma hakkını elinden almıştır.

İşçi çalıştırma saatlerine uymaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Ali karakteri ile verilen örnek olayda Ali 15 yaşında çalışmaya başladığı için çocukların çalışma saatlerine göre çalıştırılması gerekmektedir. İlgili yasalara bakıldığında 15 yaşından büyük çocukların günde 10 saatten fazla çalıştırılmayacağı belirtilmiştir. Ayrıca iş başlangıcında iki yılı doldurma gibi bir şart koşularak belli bir teminatı kuruma verme gibi zorla çalıştırılmaya maruz kalmaktadır. Sendika hakkı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Ali’nin kurum tarafından zorla çalıştırıldığı, maaş ve ücreti ile ilgili gerekli ödemenin yapılmadığı ve yasal çalışma süresinin dışında çalıştırıldığı söylenebilmektedir

Yorumlar
  • 0 Yorum