Laboratuvar Hayvanlarını Yetiştirme ve Sağlığı Deneme Sınavı Sorusu #899899

  1. HADMEK’in belirlediği etik ilkeler ve iyi laboratuvar uygulamaları çerçevesinde kendi  çalışma usul ve esasları hakkında yönerge hazırlamak.

  2. Deney hayvanları üzerinde yapılacak tüm işlemlerin etik yönden kabul edilebilir sı­nırlarını belirleyerek yapılacak işlemlere ilişkin protokolleri onaylamak veya uygun olmayanları gerekçeli olarak reddetmek.

  3. Deney hayvanı ünitesinde kullanılan hayvanların, deney süresince başvuruda belirtilen protokollere göre 3R ilkelerine ve etik kurallara uygun olarak sürdürülmesini denetlemek, bu amaçla gerekli düzenlemeleri yapmak.

  4. Deney hayvanı kullanılarak elde edilenlerle aynı prosedürleri kapsayan alternatif yön­temlerin geliştirilmesine ve doğrulanmasına katkıda bulunarak, araştırmayı teşvik ede­cek uygulamalar yapmak.

Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri HADYEK’in  görevleri arasındadır?


I-II-III

I-II-IV

I-III-IV

II-III-IV

I-II-III-IV


Yanıt Açıklaması:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili yönetmeli­ğine bağlı olarak belirlenen merkezi etik kurulların görevleri şunlardır:

  • HADMEK’in belirlediği etik ilkeler ve iyi laboratuvar uygulamaları çerçevesinde kendi çalışma usul ve esasları hakkında yönerge hazırlamak.
  • Deney hayvanları üzerinde yapılacak tüm işlemlerin etik yönden kabul edilebilir sı­nırlarını belirleyerek yapılacak işlemlere ilişkin protokolleri onaylamak veya uygun olmayanları gerekçeli olarak reddetmek.
  • Deney hayvanı ünitesinde kullanılan hayvanların, deney süresince başvuruda belirtilen protokollere göre 3R ilkelerine ve etik kurallara uygun olarak sürdürülmesini denetlemek, bu amaçla gerekli düzenlemeleri yapmak.
  • Deney hayvanı kullanılarak elde edilenlerle aynı prosedürleri kapsayan alternatif yön­temlerin geliştirilmesine ve doğrulanmasına katkıda bulunarak, araştırmayı teşvik ede­cek uygulamalar yapmak.
  • Deney hayvanları üzerinde yapılacak işlem­lerin onaylanmış protokole uygun olarak yapılmasını sağlamak, gerektiğinde sonlan­dırmasına karar vermek.
  • Deney hayvanlarıyla çalışacak personelin ge­rekli eğitimi almasını sağlamak ve deney hayvanı kullanım sertifikası bulunması şartıyla hayvan deneyleri yapılmasına izin vermek. Bu amaçla gerektiğinde sertifika programla­rı düzenlemek. Sertifika eğitim programını otuz gün önce HADMEK’e bildirmek. Eği­tim sonunda başarılı olan kursiyerler ile ilgili bilgileri HADMEK’e bildirmek.
  • Deney hayvanlarının üretim, yetiştirme, barındırma ve nakil şartları ile deneylerin yapıldığı laboratuvar şartlarının ve donanımın etik yönden uygun olup olmadığını denetlemek.
  • Deney hayvanı kullanımı ile ilgili olarak yıllık istatistiksel veri tabloları ile faaliyet raporunu hazırlayıp HADMEK’e sunmak.
  • Deneysel çalışmalar sonunda oluşan ki myasal, tıbbi vs. atıkların ilgili kanun gere­ğince ortadan kaldırılmasını sağlamak.

Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum