Lobicilik Ve Halkla İlişkiler Deneme Sınavı Sorusu #1030533

ABD'de sivil toplum kuruluşları ve baskı gruplarının karşı karşıya geldiği, mahkeme sürecine karşın baskı gruplarının çalışmaları sonucu Kongrenin yasa değişikliğine gidilen ve olayın sonunda bazı baskı gruplarının zafer naraları attığı olay aşağıdakilerden hangisidir?


Snail-Darter  Olayı

A-7 Savaş Uçağı Olayı

Dr. Finch Olayı

Clinch Nehri Reaktörü  Olayı

İkinci El Araba Piyasası  Olayı


Yanıt Açıklaması:

Eyalet yönetimleri yok olma tehlikesi içinde bulunan canlıların yaşadıkları ortamları hiçbir şekilde bozamayacaklardır. Ancak yasa,
Tennessee Vadisi’ndeki yok olmaya yüz tutmuş bir balık türü olan Snail-Darter’ı korumayı amaçlayan çevre grupları ile eyalet yönetimi arasında sürtüşmeye neden olmuştur. Eyalet yönetimi, o dönemde Küçük Tennessee Nehri’nde elektrik sağlama amacıyla Tellico barajını kurmak istemektedir. Çevre grupları barajın yapımına karşı çıkmıştır. Bu noktada, çevre grupları mahkemeye giderek baraj yapımının durdurulması kararını çıkartmıştır. Baraj yapımından etkilenecek olan ticaret ve elektrik gücüne ihtiyacı olan baskı grupları da “değersiz” bir balık için milyarlık projenin iptalinin onaylanmaması gerektiğini savunmuşlardır. Sonuçta dava Yüksek Mahkemesi’ne kadar götürülmüştür. Çevreciler böylece amaçlarına mahkeme kararı yoluyla ulaşmışlardır. Ancak karar Snail-Darter olayının sonucunu getirememiştir. Bu kez de baraj yapımını destekleyen gruplar lobi faaliyetlerine başlamış ve çalışmalarında Kongre’ye ağırlık vermişlerdir. Sonuçta Kongre Yok Olmaya Yüz Tutmuş Türlerin Korunmasına İlişkin Yasa’da bir değişiklik yapmış, Tenessee Nehri’ndeki balıkların başka bir yere taşınmasına karar vermiştir.  Olayın sonucunda zafer naraları atan maddi gücü elinde bulunduran baskı grupları olmuştur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum