Lobicilik Ve Halkla İlişkiler Deneme Sınavı Sorusu #956594

Kendiliğinden ortaya çıkan, ortak menfaatler çevresinde birleşen ve siyasal sisteme yönelik baskı kurma imkanı olan kişilerin oluşturduğu, geçici gruplar hangileridir?


Anomik baskı grupları

Örgütlenmemiş baskı grupları

Örgütlenmiş baskı grupları

Kurumsal baskı grupları

Düşünce dernekleri


Yanıt Açıklaması:

Almond ve Powell ortak çalışmaları sonucunda, baskı gruplarının örgütlenmeleri ve kuruluş amaçlarına ışık tutan bir sınıflandırmaya ulaşmışlardır. Siyasi iktidara sürekli etki yapmayı amaçlayan örgütlenmiş baskı grupları arasındaki farklılıkları temel alan Almond ve Powell, baskı gruplarını örgütlenmeleri açısından dörde ayırarak sınıflandırmıştır.

Bu sınıflandırma özetlenirse :

  1. Anomik Baskı Grupları: O¨nceden herhangi bir tasarlama, hazırlık ve çaba olmadan, herhangi bir olay ya da uygulamaya tepki biçiminde meydana çıkan, şiddete başvurmayan ve kendiliğinden ortadan yok olan gruplaşmalardır. Geçici ve düzensiz gruplaşmalar olarak da adlandırılan bu tür gruplaşmalar, daha çok çıkar grupları gibi faaliyet göstermektedir.

  2. O¨rgütlenmemiş Baskı Grupları Birleşmeye eğilimi olmayan gruplaşmalar: Bu tür gruplar, kendiliğinden ortaya çıkan, ortak menfaatler çevresinde birleşen ve siyasal sisteme yönelik baskı kurma imkanı olan kişilerin oluşturduğu, geçici gruplardır. C¸oğunlukla din, dil, ırk, bölge, aile, soy, sınıf vb. temelindeki gruplar örgütlenmemiş olmakla birlikte siyasal hayatta etkili olabilmektedir. Ancak çoğu zaman bu tür gruplar kesintili ve istikrarsız bir görünüm sergilemekte ve siyasal sistemdeki etkileri sürekli olamamaktadır.

  3. O¨rgütlenmiş Baskı Grupları: Temsil edilen üyelerin çıkarlarını gerçekleştirmek üzere kurulmuş, düzenli çalışmalar sürdüren ve örgüt yapısına sahip gruplardır. Bu tür baskı gruplarının örgütlü bir topluluk olmaları nedeniyle farklı statüleri, bunları karşılayan rollerden oluşan örgüt yapıları, belirli hedefleri, amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik programları ve sürekli istihdam edilen görevlileri vardır. İşçi ve işveren sendikaları, meslek odaları, çeşitli sivil toplum kuruluşları bu tür niteliktedir. Bir başka deyişle, bu tarz grupların dayanağını, sosyal ve profesyonel grupların dilekleri oluşturur. Bu tarz baskı grupları siyaset bilimciler tarafından çoğu kez lobi olarak da değerlendirilmektedir. Yürüttükleri faaliyetler ve çıkarlarını savunmada etkilemek istedikleri hedef kitle ile de çalışmaları pek çok kez lobicilik sürecinin yürütülmesini içermektedir.

4. Kurumsal Baskı Grupları: Kuruluş amaçları üyelerinin çıkarlarını korumak ve siyasal sisteme etki etmek olmamakla birlikte süreç içinde gerektiğinde bu işlevleri de üstlenebilen gruplardır. İşlevleri siyaset dışı olan ordu, üniversite, devlet kuruluşları gibi örgütlenmeler kuruluş amaçları siyasi olmayan gruplar ya da kurumsal baskı grupları olarak adlandırılır. Söz konusu bu kuruluşlar kamu piyasalarının belirlenmesinde, siyasal sistemde etkilerinin artırılmasında ve üyelerinin çıkarlarının sağlanmasında yeri geldiğinde yetkili organlar üzerinde etkili olabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum