Lojistik İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #1128597

Yüklerin bir taşıma birimi veya aracı içerisinde iki veya daha fazla ulaştırma türü ile taşınması olarak tanımlanan taşıma türü aşağıdakilerden hangisidir?


Kombine taşımacılık

İntermodal taşımacılık

Ro-Ro taşımacılığı

Çok modlu taşımacılık

Tek modlu taşımacılık


Yanıt Açıklaması:

Tek modlu taşımacılık yalnızca demiryolu veya yalnızca hava yolu kullanılması gibi tek bir taşıma türünün kullanılması durumudur.

Çok modlu taşımacılık ise karayolu-demir yolu, hava yolu-kara yolu, boru hattı-deniz yolu, deniz yolu-kara yolu gibi birden çok taşımacılık türü veya taşıma aracının yükün başlangıç noktasından teslim noktasına yük taşımacılığında kullanıldığı taşıma biçimidir.

İntermodal taşımacılık yüklerin bir taşıma birimi veya aracı içerisinde iki veya daha fazla ulaştırma türü ile taşınmasıdır. Taşıma türleri arasındaki geçişlerde yüklerin kendisi değil konteyner gibi taşıma birimlerinin aktarılması ile gerçekleştirilen taşıma biçimidir. İntermodal taşımacılıkta yükleme birimlerinin bir taşımacılık türünden diğerine aktarımına olanak veren teknolojilerden yararlanılmaktadır. İntermodal taşımacılıkta büyük hacimleri taşımak için bir taşımacılık türünden (kara yolu) diğerine (tren veya gemi) yükün taşınması aşamasında taşıma biriminin değişimi gerçekleştirilir.

Kombine taşımacılık ise çok modlu taşımacılığın özellikli bir alt türüdür. Kombine taşımacılık, birden fazla taşıma türünü içermesi nedeniyle, tek modlu taşıma türlerinden ayrı ve daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Kombine taşımacılık sistemi aynı ulaştırma aracının ve taşıma biriminin birden fazla taşımacılık türünü kullandığı taşıma modudur. Taşıdığı yüküyle birlikte demiryolunda taşınan bir kamyon kombine taşımacılık sistemine örnek olarak verilebilir. Kombine taşımacılığın yapılabilmesi için özel taşıtlar gereklidir. Konteyner gemileri, treyler, konteyner taşıyan özel vagonlar bunlara örnek olarak verilebilir. Ro-Ro taşımacılığı kombine taşımacılığa verilebilecek bir başka örnektir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum