Lojistik İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #1353603

Aşağıdakilerden hangisi lojistik faaliyetler içindeki taşıma maliyeti için yanlıştır?


Taşıma maliyeti yalnızca taşınan yüklerin ağırlık ve hacimleriyle ilişkilendirilerek ortaya çıkan salt taşıma giderlerinden ibarettir.

 

Taşıma maliyeti, satın alınan girdilerin işletmeye getirilmesi, işletme içi süreçlerde ve müşteriye dağıtım aşamalarında hareket ettirilmesi sırasında ortaya çıkan giderlerin toplamıdır.

 

Lojistik faaliyetler içinde taşıma, en önemli aşamayı oluşturur.

 

Yeni teknolojilerden yararlanılarak araç takip sistemi gibi cihazlar kullanılmak suretiyle taşıma maliyetlerinin azaltılması rekabet avantajı sağlar.

Taşıma maliyeti  görünen ya da görünmeyen pek çok faktörden kaynaklanan maliyeti de kapsar.


Yanıt Açıklaması:

Tedarik zinciri içinde lojistiğin, lojistik faaliyet sürecinde taşımanın önemi dikkat çekicidir. Taşıma maliyeti, satın alınan girdilerin işletmeye getirilmesi, işletme içi süreçlerde ve müşteriye dağıtım aşamalarında hareket ettirilmesi sırasında ortaya çıkan giderlerin toplamıdır. Taşıma maliyeti yalnızca taşınan yüklerin ağırlık ve hacimleriyle ilişkilendirilerek ortaya çıkan salt taşıma giderlerinden ibaret değildir. Bu amaçla yapılan yatırımların, üstlenilen risklerin, boş kalan taşıma kapasitesinin, taşıma organizasyonunda kullanılan donanım, insan unsuru ve taşıt aracı seçim kararının alternatif maliyeti gibi, görünen ya da görünmeyen pek çok faktörden kaynaklanan maliyeti de kapsar. Taşıma ile ilgili olarak yapılacak iyileştirmelerin tedarik zincirinin kârlılığına katkısı büyük önem taşır. R

Yorumlar
  • 0 Yorum