Lojistik İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #1132796

Tek ve aynı taşıma ünitesi ya da aracıyla birden fazla taşımacılık türü kullanılarak yapılır. Bu taşımacılık türü, modlar arası taşımacılığın sınırlandırılmış biçimi olarak da düşünülebilir. Bu taşıma türünde taşımacılığın önemli bölümü, demir ya da deniz yolları ile gerçekleştirilir ve başlangıç ya da bitiş noktası, mümkün olduğu ölçüde az kara yolu kullanımı ile yapılır. Yukarıdaki tanım aşağıdaki çok modlu taşımacılık türlerinden hangisini ifade etmektedir?


Transit taşımacılık (Transit Transport)

Tek Modlu Taşımacılık (Unimodal Transport)

Çoklu Taşımacılık (Multimodal Transport):

Kombine Taşımacılık (Combined Transport)

Modlar Arası Taşımacılık (Intermodal Transport):


Yanıt Açıklaması:

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konseyi (UNCTAD) taşıma sistemleri hakkında aşağıdaki tanımlamaları yapmıştır:

Tek Modlu Taşımacılık (Unimodal Transport): Eşyaların bir ya da daha fazla taşıyıcı tarafından tek bir taşıma türü ile taşınmasını ifade eder. Kara ya da demir yolu taşımacılığı gibi.

Modlar Arası Taşımacılık (Intermodal Transport): Taşıyıcının, taşımanın tümü ya da bir bölümünden sorumlu olduğu ve birden fazla sayıda taşıma türü ve aracının kullanıldığı taşıma türüdür (deniz yolu-demir yolu ya da kara yoluhava yolu taşımacılığı gibi). Bu tür taşımacılıkta, taşıma türüne ilişkin sorumluluğun paylaşılmasına bağlı olarak, taşımacılığa ilişkin farklı belgeler düzenlenmektedir.

Çoklu Taşımacılık (Multimodal Transport): Farklı taşıma üniteleri ya da aracıyla birden fazla taşıma türü kullanılarak yapılır.

Kombine Taşımacılık (Combined Transport): Tek ve aynı taşıma ünitesi ya da aracıyla birden fazla taşımacılık türü kullanılarak yapılır. Bu taşımacılık türü, modlar arası taşımacılığın sınırlandırılmış biçimi olarak da düşünülebilir. Bu taşıma türünde taşımacılığın önemli bölümü, demir ya da deniz yolları ile gerçekleştirilir ve başlangıç ya da bitiş noktası, mümkün olduğu ölçüde az kara yolu kullanımı ile yapılır.

Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum