Lojistik İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #1132813

Taşıyıcı aracının çarpması, yanması, devrilmesi, batması, karaya oturması vb. sonucunda, taşıyıcı araca gelebilecek ziya ve hasarı karşıladığı nakliye emtia sigortası teminat tipi aşağıdakilerden hangisidir?


İhtiyari teminat

Zorunlu teminat

Tam ziya teminat

Geniş teminat

Dar teminat


Yanıt Açıklaması:

Nakliyat emtia sigortalarının konusu, malların bir yerden başka bir yere taşınması sırasında, karşılaşacakları tehlikeleri güvence altına almaktır. Gelişen taşımacılık faaliyetleri ile birlikte, nakliye emtia sigortalarının kapsamı da büyümüştür. Yükün alıcısı ya da satıcısı ya da taşınan yükle menfaat ilişkisi olan herkes, bu sigortayı yaptırabilmektedir.

Nakliye emtia sigortasının teminatları, üç başlık altında toplanabilir:

Geniş teminat, dar teminat ve tam ziya teminat.

  • Geniş teminat: Eşyanın yüklenmesi, boşaltılması ve depolanması sürecinde karşılaşılabilecek tüm risklere karşı sigorta yapılmaktadır. Bazı istisnalar haricinde, tüm rizikolar teminat altındadır. Söz konusu istisnalar şunlardır: Kasti hareket, olağan hasarlar, ambalajlama ya da hazırlanma yetersizlikleri, gizli kusur, gecikme, mali yükümlülükleri yerine getirememe, kasti zarar, savaş silahından doğan zararlar, savaş ve grev.
  • Dar teminat: Taşıyıcı aracının çarpması, yanması, devrilmesi, batması, karaya oturması vb. sonucunda, taşıyıcı araca gelebilecek ziya ve hasarı karşılar.
  • Tam ziya teminat: Geniş teminata ek olarak, bu teminat için istisnaları oluşturan riskleri de sigorta kapsamına almaktadır. 

Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum