Lojistik İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #1353625

İşleticisinin stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepoya konulan eşyada herhangi bir noksanlık olması hâlinde, gümrük vergilerini ödemekten sorumlu olduğu genel antrepo tipi aşağıdakilerden hangisidir?


A tipi antrepo

 

B tipi antrepo

 

C tipi antrepo

 

D tipi antrepo

E tipi antrepo


Yanıt Açıklaması:

Eşyanın korunması için herkes tarafından kullanılabilen antrepolardır. Genel antrepolar, gümrük işlem ve uygulamalarında A,B ve F tipi antrepolar olmak üzere üçe ayrılır.

A tipi antrepo; işleticisinin stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepoya konulan eşyada herhangi bir noksanlık olması hâlinde, gümrük vergilerini ödemekten sorumlu olduğu genel antrepo tipidir.

  • B tipi antrepo; antrepoya konulan eşyadan Kanun’un 97. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kullanı- cının sorumlu olduğu, antrepo beyannamesini kullanıcının verdiği genel antrepo tipidir.
  • F tipi antrepo; gümrük idarelerince işletilen genel antrepo tipidir.

Özel Antrepolar: İşletici ve kullanıcısının aynı kişi olduğu antrepolardır. Bu antrepolar yalnızca işletici tarafından kullanılır ve C, D ve E tipi antrepolar olarak üçe ayrılır.

  • C tipi antrepo; işleticisi ve kullanıcısı aynı olan ve antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipidir.
  • D tipi antrepo; işleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, Kanun’un 104. maddesinin üçüncü fıkrasının uygulandığı özel antrepo tipidir.
  • E tipi antrepo; işleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, Kanun’un 93. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca, izin hak sahibinin depolama yerinin antrepo addedildiği veya depolama yeri olmazsa dahi antrepo rejimi hükümlerinin uygulandığı özel antrepo tipidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum