Lojistik İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #1278623

Lojistiğin tarihsel gelişimi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


1950’li yıllar lojistiğin bir parçası olan dağıtım sistemlerinin plansız bir şekilde yürütüldüğü dönemdir.

1950’li yıllar dağıtım kavramının geliştirilmesinde önemli dönemdir.

1990’lı yıllar fiziksel dağıtım kavramının ortaya çıktığı dönemdir.

2000'li yıllarda lojistik belli alanlarda uzmanlaşmış kişilerce ayrı ayrı yürütülen faaliyetler olarak karşımıza çıkmaktadır. 

1980' li yıllarda üreticilerden perakendecilere malların bir şekilde ulaştırıldığı zaman dilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. 


Yanıt Açıklaması:

1950’li yıllar lojistiğin bir parçası olan dağıtım sistemlerinin plansız bir şekilde yürütüldüğü dönemdir. Bu dönem üreticilerden perakendecilere malların bir şekilde ulaştırıldığı zaman dilimidir. Lojistiğin önemli bir faaliyeti olan dağıtım, genel olarak nakliyeci ve üreticilerin kendi sorumluluklarında, kendi araçları ile gerçekleştirilmiştir. 1960’lı yıllar fiziksel dağıtım kavramının ortaya çıktığı dönemdir. Bu dönemde lojistik belli alanlarda uzmanlaşmış kişilerce ayrı ayrı yürütülen faaliyetler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ulaştırma faaliyetlerinden sorumlular genelde nakliyeciler, depolama sorumluları, ambarcılar, satın alma faaliyetlerini gerçekleştirenler, muhasebe sorumluları olarak adlandırılıyor ve faaliyetlerini birbirlerinden bağımsız yürütüyorlardı. Lojistik konusunda ilk metin yine bu dönemde 1960’ların başında ortaya çıkmıştır. Yönetim bilimci Peter Drucker 1962 yılında lojistiğe ilişkin olarak “Lojistik, ekonominin karanlık anakarası ve en çok göz ardı edilen ama geleceğin parlak iş sahası” olduğunu söylemiştir. Bu söylem lojistiğin ne kadar önemli olduğuna ve bu döneme kadar nasıl göz ardı edildiğine dikkat çekmektedir. Bu dönemden itibaren lojistikte çok önemli değişimler gerçekleşmiştir. 1970’li yıllar dağıtım kavramının geliştirilmesinde önemli dönemdir. Bu büyük değişimin kaynağı, bazı işletmelerin bir organizasyonun fonksiyonel yönetim yapısında, dağıtımında olması gerektiğini belirlemeleridir. Ayrıca bu on yılda dağıtım zincirinin yapı ve kontrolünde bir değişim görülmüştür. Zincirde yer alan üreticilerin ve tedarikçilerin gücünde bir azalış, büyük perakendecilerin gücünde ise belirgin bir artış söz konusu olmuştur. 1980’li yıllar ise taşımacılık düzenlemelerinin olduğu, bilgi sistemleri ve iletişim teknolojisinde hızlı gelişmelerin görüldüğü dönemdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum