Lojistik Maliyetleri ve Raporlama 2 Deneme Sınavı Sorusu #1002959

Aşağıdakilerden hangisi analitik yöntemin avantajlarından biri değildir?


Analitik yöntemde öncelikle maliyetler ile iş hacmi arasındaki fiziksel bağlantı kurulup, fiziksel ilişkiler saptandıktan sonra maliyet unsurlarına ilişkin tutarların devreye girmesi, maliyetleri oluşturan unsurların hem miktar hem de tutar olarak değişimlerinin kolaylıkla izlenmesine olanak vermektedir.

İşletmelerde toplam maliyet fonksiyonu oluşturulduktan sonra gerçekleşen fiyat değişimlerinin toplam maliyeti nasıl değiştirdiği kolaylıkla gözlenebilmektedir.

Bu yöntemde maliyetler ile iş hacmi arasındaki fiziksel ilişkiler mühendislik esaslarından yararlanmak suretiyle belirlenmesi nedeniyle olması gereken teknik ilişkilerin bilinmesi, fiili çalışmalar sonucu ortaya çıkan verimsizlik ve savurganlıkların ortaya çıkmasını ve maliyet kontrolünün yapılabilmesini sağlar.

Analitik yöntem, geçmişe ait kayıt ve gözlemlerin bulunmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda, maliyetlerin davranış biçimlerinin belirlenmesinde kullanılabilmektedir.

Uygulanması kolay ve diğer yöntemlere göre daha az maliyetli bir yöntem olmasının yanı sıra maliyetleri sabit ve değişken olarak iki gruba ayırması, yarı sabit ve yarı değişken maliyetlere yer vermemesi yöntemin önemli bir başka avantajıdır.


Yanıt Açıklaması:

Analitik yöntemin avantajları şöyle sıralanabilir: 

  • Analitik yöntemde öncelikle maliyetler ile iş hacmi arasındaki fiziksel bağlantı kurulup, fiziksel ilişkiler saptandıktan sonra maliyet unsurlarına ilişkin tutarların devreye girmesi, maliyetleri oluşturan unsurların hem miktar hem de tutar olarak değişimlerinin kolaylıkla izlenmesine olanak vermektedir.
  • İşletmelerde toplam maliyet fonksiyonu oluşturulduktan sonra gerçekleşen fiyat değişimlerinin toplam maliyeti nasıl değiştirdiği kolaylıkla gözlenebilmektedir.
  • Bu yöntemde maliyetler ile iş hacmi arasındaki fiziksel ilişkiler mühendislik esaslarından yararlanmak suretiyle belirlenmesi nedeniyle olması gereken teknik ilişkilerin bilinmesi, fiili çalışmalar sonucu ortaya çıkan verimsizlik ve savurganlıkların ortaya çıkmasını ve maliyet kontrolünün yapılabilmesini sağlar.
  • Analitik yöntem, geçmişe ait kayıt ve gözlemlerin bulunmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda, maliyetlerin davranış biçimlerinin belirlenmesinde kullanılabilmektedir.
  • Analitik yöntem, maliyetlerin normal faaliyet aralığının dışına çıkıldığında veya üretim teknolojisinde, kapasitede yapılması düşünülen değişikliklerden sonra maliyetlerin nasıl davranış göstereceklerinin tahmininde kullanılabilmektedir.

E seçeneğinde yer alan özellik ise muhasebe yönteminin bir özelliğidir. Doğru yanıt E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum