Lojistik Planlama Ve Modelleme Deneme Sınavı Sorusu #860599

Tesis yeri seçimi problemi tesislerin coğrafi olarak nerelerde konumlandırılması gerektiğinin belirlenmesi problemidir. Alternatif tesis yerleri araştırılırken çoğunlukla maliyet, ulaşım ağına ve taşıma modlarına yatkınlık, trafik yoğunluğu ve müşteriye yakınlık gibi kriterler dikkate alınır. 

Bir tesis yeri probleminde, amaç bütün bölgelerin en az bir merkezden hizmet almasını sağlayacak şekilde tesislerin nerelerde açılması gerektiğinin belirlenmesi ise, ve amaç fonksiyonu da, toplam maliyetin enküçüklenmesi veya mümkün olan en az sayıda tesis açılması olarak tanımlanıyorsa, bu tesis yeri probleminde hangi eniyileme modeli kullanılacaktır?


Enküçükleme modeli

Küme kapsama modeli 

p-medyan ve p-merkez problemi

Ana üs dağıtım yeri belirleme modeli

Kamu modeli 


Yanıt Açıklaması:

Küme kapsama modeli genellikle kamu hizmeti veren tesislerin yer seçiminde ortaya çıkar. O¨rneğin herkese hizmet vermek üzere açılacak hastane, itfaiye merkezi, polis istasyonu gibi tesislerin konumlarının belirlenmesi problemi bu sınıfa girer. Amaç, bütün bölgelerin en az bir merkezden hizmet almasını (kapsanmasını) sağlayacak şekilde tesislerin nerelerde açılması gerektiğinin belirlemektir. Amaç fonksiyonu, toplam maliyetin enküçüklenmesi veya mümkün olan en az sayıda tesis açılması olarak tanımlanabilir.

Yanıt B seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum