Lojistik Planlama Ve Modelleme Deneme Sınavı Sorusu #860617

Araç rotalama problemlerinden düğüm rotalama ve ayrıt rotalama arasındaki fark nedir?


Düğüm rotalama kesin çözüm yöntemi, ayrıt rotalama sezgisel çözüm yöntemidir.

Düğüm rotalama tedarikçi seçimi problemidir, ayrıt rotalama da, küme kapsama problemidir. 

Düğüm rotalama probleminde mürettebat çizelgeleme önemlidir, ayrıt rotalama probleminde etkin rotayı belirlemek önemlidir. 

Düğüm rotalama problemi tek aşamalı taşıma, ayrıt rotalama problemi de, çok aşamalı taşımadır.  

Düğüm rotalama problemlerinde mutalaka uğranılması gereken noktalar düğümlerde, ayrıt rotalama problemlerinde ise, ayrıtlar üzerindedir.  


Yanıt Açıklaması:

Rotalama problemleri genellikle bir serim (network) üzerinde gösterilir. Serim, düğümler ve ayrıtlardan oluşan bir yapıdır. C¸oğu zaman düğümler kentleri veya kavşakları, ayrıtlar ise yolları gösterir. Ayrıtlarda yön olması, yolun tek yönlü olduğu anlamına gelir. Rotalama problemindeki temel ayrım, müşterilerin düğümlerde veya ayrıtlarda olduğu varsayımıyla oluşur. O¨rneğin; müşterileriniz kent merkezlerinde ise ve siz kentleri birbirine bağlayan yollardan oluşmuş bir serim çizdiyseniz, aracınızın rotası düğümlerden geçeceği için bu bir düğüm rotalama problemi olur. Genellikle şehirlerarası taşımalarda bu yapı söz konusu olur. O¨te yandan müşterileriniz bir şehirdeki bakkallar ise ve araç bir yoldan geçtiğinde o yol üstünde bütün bakkallara uğruyorsa aracınızın ayrıtlardan geçmesi gerekiyor demektir. Bu da ayrıt rotalama adıyla anılır. Genellikle şehir içi taşımalar ayrıt rotalama grubuna girer. O¨rneğin; çöp kamyonlarının evlerin önünden çöp toplaması, bir postacının posta dağıtması, kargo şirketinin şehir için adreslerine kargoları dağıtması birer ayrıt rotalama problemidir.Yanıt E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum