Mali Analiz Deneme Sınavı Sorusu #753001

Bir dönem içinde ticari alacaklarını 5 kez tahsil eden bir işletme için ortalama tahsilat süresi aşağıdakilerden hangisidir?


5

31

48

73

150


Yanıt Açıklaması:

Ticari Alacakların Devir Hızı

Ticari alacakların devir hızı şöyle tanımlanmaktadır:

Net Satışlar

= KEZ

Ortalama Ticari Alacaklar

Ticari alacakların devir hızı, ticari alacakların bir hesap döneminde kaç kez veya kaç defa tahsil edildiğini gösterir. Alacaklar ne kadar sık tahsil edilirse o kadar iyidir, çünkü bu ticari alacakların vadelerinde kolaylıkla tahsil edilebildiği anlamına gelir. Ticari alacaklar, belli bir sermaye maliyeti ile finanse edilmesi gereken varlık kalemidir. Aynı zamanda, ticari alacaklarda tahsilat riski mevcuttur ve bu nedenle kredi ve tahsilat birimlerinin genel giderleri de bir maliyet unsuru olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bakış açısıyla, ticari alacakların azaltılmasının ilgili maliyetleri düşüreceği söylenebilir. Ancak, aşırı kısıtlayıcı bir kredi politikasıyla ticari alacaklar azaltılırsa, satışlar da azalacaktır. Bu yüzden ticari alacaklar etkin bir şekilde yönetilmelidir.

Ticari alacak devir hızına dair alternatif bir görüş, ticari alacakların ortalama tahsilat süresidir. Ticari alacakların ortalama tahsilat süresi şu şekilde hesaplanır:

Ticari Alacaklar

= GÜN

Ortalama Günlük Satışlar

Diğer bir ifadeyle,

365

= GÜN

Alacak Devir Hızı

Çözüm : 

365

= 73 GÜN

5

Yorumlar
  • 0 Yorum