Mali Analiz Deneme Sınavı Sorusu #753471

Piyasaların tam etkin olduğu, vergilerin olmadığı bir dünyada finansal yapının, sermaye maliyeti ve piyasa değerinden bağımsız olduğunu öne süren araştırmacılar aşağıdakilerden hangisidir?


Milton - Raviv

Haugen - Senbet

Jensen – Meckin

Myers - Majluf

Modigliani – Miller


Yanıt Açıklaması:

İşletmelerin Sermaye Yapısı Konusundaki Yaklaşımlar

İşletmelerin finansal yapısı konusundaki tartışmaların temelini Modigliani-Miller’in (MM) önermeleri oluşturur. MM, piyasaların tam etkin olduğu, vergilerin olmadığı bir dünyada, işletmelerin yatırım ve finansman kararlarının ilintisizliğini; finansal yapının, sermaye maliyeti ve piyasa değerinden bağımsız olduğunu ifade etmektedirler. MM’in önermelerindeki varsayımların bazılarının esnetilmesi ve piyasa etkinliğini bozan koşulların ortaya konulmasıyla, bir işletmenin finansal yapısı değiştirilerek optimal finansman  yapısının  elde edilebileceğini  ve işletme  değerinin  artırılabileceğini  gösteren  görüş ve yaklaşımlar geliştirilmiştir.

Myers tarafından ifade edilen iflas ve finansal sıkıntı maliyetleri ile Jensen ve Meckin tarafından belirtilen temsil maliyetleri kavramları, dengeleme teorisinin temellerini oluşturmuştur. Bu yaklaşıma göre borçlanma düzeyindeki artış, söz konusu maliyetleri artırmakta, işletme değerini azaltmaktadır. Bu nedenle optimal finansal yapı, borçla finansmanın faydası ile maliyetlerinin dengelenmesiyle oluşturulabilir. Myers ve Majluf, yöneticiler ve yatırımcılar arasında bir bilgi asimetrisi olduğunu, yatırımcıların işletmenin değeri hakkında içerideki kişilerden daha az bilgiye sahip olması nedeniyle hisse senetlerinin piyasa tarafından yanlış değerlenebileceğini belirtmişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum