Maliye Politikası 1 Deneme Sınavı Sorusu #1150192

Vergi esnekliği   e = ?T / T   bu formül ile hesaplanmaktadır.
                             ?Y / Y

Bu formülde; e, vergi esnekliğini, T, dönem başındaki vergi hasılatını, Y, dönem başındaki gelir düzeyini, ?T, toplam vergi hasılatındaki değişikliği, ?Y, toplam gelir düzeyindeki değişikliği göstermektedir.  Gelir düzeyinde bir artış olduğu zaman vergi hasılatında bir artış olmuyorsa aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenebilir?


esneklik değeri eksi (-) olacaktır.

esneklik değeri büyük olacaktır.

esneklik değeri artı (+) olacaktır.

esneklik değeri sıfır olacaktır.

esneklik değeri yukarı yönlü olacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Verginin esneklik değeri sıfır veya daha büyük olabilir. Gelir düzeyinde bir artış olduğu zaman vergi hasılatında bir artış olmuyorsa esneklik değeri sıfır olacaktır. Eğer, vergi hasılatındaki yüzde artış gelir düzeyindeki yüzde artışa eşitse verginin esneklik değeri “bir” olacaktır. Bu durumda vergi gelirleri, gelir düzeyi ile doğru orantılı olarak artacak ve otomatik istikrar sağlayıcı özelliği olmayacaktır.
Bir vergi sisteminin esnek olduğunu söyleyebilmek için e >1 olması gerekir. Örneğin, e=1.5 olsun. Buna göre gelirde meydana gelen %1’lik bir artış, vergi gelirlerini %1.5 oranında arttırmış olacaktır. Vergi gelirlerindeki böylesi bir artışla ekonomik yapıdaki genişlemenin bir kısmı dengelenmiş olacaktır. Daralma döneminde ise tersi bir durum ortaya çıkar. Buna göre gelirdeki %1’lik bir azalmaya karşılık vergi gelirleri %1.5 azalacak ve daralmanın bir kısmı dengelenmiş olacaktır. Harcamalar veri iken ilk durumda bütçe fazlası, ikinci durumda ise bütçe açığı ortaya çıkar. Bilindiği gibi dönemsel dalgalanmalara karşı iradi maliye politikaları ile de yapılmak istenen budur.

Yorumlar
  • 0 Yorum