Maliyet Analizleri Deneme Sınavı Sorusu #999560

  1. Çift Depo Yöntemi
  2. ABC Yöntemi
  3. Çizgi İmleme (Barkodlama) Yöntemi
  4. Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFIT) Yöntemi
  5. Tam Zamanında (Just-In-Time-JIT) Stok Kontrol Yöntemi

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri işletmelerde stok kontrol sistemlerinde kullanılan yöntemlerdendir?


V

I ve II

II, IV ve V

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

İşletmelerde stok kontrol sistemlerinde kullanılan yöntemler farklılıklar göstermektedir. Bunların bazıları aşağıda açıklanmıştır:

  • En Düşük-En Yüksek Yöntemi: Bu yöntemde, stok kontrolünden sorumlu yetkili, en düşük ve en yüksek olmak üzere iki stok düzeyi belirler.
  • Görsel Kontrol Yöntemi: Bu stok kontrol yönteminde, ambar biriminde görevli deneyimli bir çalışan, belirli aralıklarla stokları gözden geçirir.
  • Çift Depo Yöntemi: Bu yöntemde herhangi bir stok, iki bölmeli bir depoda tutulur. Deponun ana bir bölümü vardır. Bunun yanı sıra ikincil bir yedek depo bölümü de bulunur.
  • Sabit Sipariş Yöntemi: Bu çok temel bir stok kontrol yöntemidir. Toplam stok maliyetini minimum yapacak şekilde önceden belirlenmiş sabit bir miktarda veya her ay veya her hafta gibi, sabit bir süre sonrasında, sipariş verilir. Stokların tüketim hızının her zaman farklı olabilmesi, bu yöntemin sakıncasını oluşturur.
  • ABC Yöntemi: Bu yöntemde, amaç stoklara yapılan toplam yatırımı en düşük düzeyde tutmaktır. ABC yönteminin uygulanmasında iki ilkeye dikkat edilmelidir. Bunlar; parasal değeri düşük olan stok unsurlarından çok miktarda bulundurmak ve parasal değeri yüksek olan stok kalemlerinin miktarını düşük tutup kontrolünü sıklaştırmaktır.
  • Çizgi İmleme (Barkodlama) Yöntemi: Çizgi imleme stok kontrol yönteminde, çizgi imler sayesinde, stok kontrol sistemine ilk madde/malzemeler hakkında hızlı ve güvenilir bilgi girilebilmektedir. Bu nedenle bu yöntem, güvenilir ve zamandan tasarruf açısından çok iyi bir stok kontrol yöntemi olarak kabul edilir. Ancak, bu yöntemin genel giderleri artırması söz konusudur. Ayrıca, yöntemin kullanılabilmesi için, teknolojiye yatırım yapılması gerekir.
  • Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFIT) Yöntemi: Gerçek zamanlı stok kontrol yöntemlerinden birisi olan bu yöntemde, radyo frekansı kullanılır. RFIT yönteminde temel olarak bir etiket ve okuyucu vardır. Stok unsurlarını tanımlamak ve bu unsurları ambarda takip etmek amacıyla, tek tek otomatik ve elektronik olarak tanımlanan RFIT künyesini oluşturan etiketler kullanılır.
  • Tam Zamanında (Just-In-Time-JIT) Stok Kontrol Yöntemi: Tam zamanında stok kontrolünde “sıfır stok” ile çalışılmak istenmektedir. Bu yöntemde, tedarikçiler ilk madde/malzemeleri tam gereksinim duyulduğu zamanda ve en uygun yerde işletmeye teslim eder.

Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi seçeneklerde yer alan yöntemlerin tümü işletmelerde stok kontrol sistemlerinde kullanılan yöntemlerdendir, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum