Maliyet Analizleri Deneme Sınavı Sorusu #948671

Aşağıdakilerden hangisi safha maliyeti sisteminde maliyetlerin akışı sırasında dikkat edilmesi gereken dört önemli noktadan biri değildir?


Eğer üretim tek aşamada gerçekleşiyorsa işlemi bitmiş mamuller mamul ambarına gönderilmektedir.  Esas nokta her bir esas üretim maliyet yerinin üretim maliyetleri ayrı hesaplarda izlenmesi olmalıdır. Bu amaçla her esas üretim maliyet yeri için ayrı olacak şekilde ve “I.safha, II.safha” gibi üretim aşamasını ifade edecek biçimde, 151 YARI MAMULLER-ÜRETİM HESABI açılır.

Mamuller tek bir üretim sürecinden değil de birden fazla üretim safhasından geçerek üretiliyor ise, mamulün I. safhada gördüğü işlemler nedeniyle yüklenilen I.safha toplam üretim maliyetleri, mamul II.safhaya gönderilirken II.safhanın 151 YARI MAMULLER-ÜRETİM HESABI’na devredilmektedir. Bundan başka safha varsa, aynı işlemler bunlar içinde tekrarlanmaktadır.

Direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetlerinden oluşan üretim maliyetleri, doğrudan doğruya ilgili oldukları tüm esas üretim yeri ile (safhalarla) ilişkilendirilir

Mamuller tek bir üretim sürecinden değil de birden fazla üretim safhasından, örneğin; iki safhadan geçerek üretiliyor ise, mamulle ilgili II.safhada da işlem tamamlandıktan sonra mamuller direk stoklamaya gönderilir.

Mamuller tek bir üretim sürecinden değil de birden fazla üretim safhasından, örneğin; iki safhadan geçerek üretiliyor ise, mamulle ilgili II.safhada da işlem tamamlandıktan sonra, 152 MAMULLER HESABI ürünün satışı üzerine tamamlanan ve mamul stoklarına devredilen ürün maliyeti kadar azaltılıp, 620 SATILAN MAMULLERİN MALİYETİ HESABI aynı tutarda borçlandırılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Cevap E şıkkında açıklandığı şekliyle olması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum