Maliyet Analizleri Deneme Sınavı Sorusu #1031009

Genel üretim maliyetleriyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Genel üretim maliyetleri ile mamuller arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Genel üretim maliyetlerinin bazıları mevsimsel olarak değişir.

Genel üretim maliyetleri ile mamul grupları arasında endirekt bir ilişki vardır.

Genel üretim maliyetleri nitelik ve kapasiteyle ilişkisi bakımından birbirine benzemeyen alt maliyet unsurlarından oluşur.

Genel üretim maliyetlerinin bazılarındaki dönemsel değişiklikler, üretilen mamullere her dönemde aynı oranda maliyet yüklemede bir engeldir.


Yanıt Açıklaması:

Genel üretim maliyetleri ile mamuller arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Başka bir ifade ile, dolaylı bir ilişki söz konusudur. Bu maliyetlerin ortaya çıkmasına sadece belirli bir mamul ya da bir mamul grubunun neden olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu nedenle, genel üretim maliyetleri ile mamuller veya mamul grupları arasında dolaylı (endirekt) bir ilişkiden söz edilir. Genel üretim maliyetleri nitelik ve kapasiteyle ilişkisi bakımından da birbirine benzemeyen alt maliyet unsurlarından oluşur. Genel üretim maliyetlerinin bazıları mevsimsel olarak değişir. Bu özellik dönem içerisinde üretilen mamullere aynı oranda maliyet yüklemede önemli bir engeldir. Örneğin; ısıtma maliyetlerinin kışın artması ya da yaz aylarında azalması, yıllık izin ve tatil ücretlerinin yaz aylarında artması, kış aylarında azalması ve benzeri değişiklikler, genel üretim maliyetlerinde düzensizliklere neden olur.  Doğru yanıt A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum