Maliyet Analizleri Deneme Sınavı Sorusu #942877

Aşağıdakilerden hangisi Geleneksel Sistem İle Faaliyetlere Dayalı Sistem Arasındaki Farklılıklardan birisi değildir? 


Geleneksel maliyet sistemleriyle karşılaştırıldığında, faaliyetlere dayalı maliyet sistemlerinde, yardımcı maliyet merkezleri ve esas üretim maliyet merkezlerinin yerini faaliyetler almaktadır.

Faaliyete dayalı maliyet sisteminde ilk aşamada maliyetler faaliyetlere dağıtılmaktadır.

Faaliyetlere dayalı maliyet sisteminde çok daha fazla sayıda ve türde maliyet taşıyıcısı/dağıtım anahtarı kullanılmaktadır. 

Faaliyete dayalı maliyetleme sisteminde de yardımcı maliyet merkezlerinde toplanan genel üretim maliyetleri dağıtım anahtarı ile esas üretim maliyet merkezine dağıtılır. 

Geleneksel maliyet sistemlerinde kullanılan dağıtım anahtarı kavramı yerine, faaliyetlere dayalı maliyet sistemlerinde maliyet taşıyıcısı kavramının kullanıldığı da ortaya çıkmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Geleneksel maliyet dağıtım sisteminin ikinci aşamasıyla, bir başka ifade ile, birinci aşama sonrasında yardımcı maliyet merkezlerinde toplanan genel üretim maliyetlerinin dağıtım anahtarları ile esas üretim maliyet merkezlerine dağıtılmasıyla, ilgilidir. Tekrar dağıtım olarak da tanımlanan bu işlemin faaliyetlere dayalı maliyet sisteminde yapılmasına gerek kalmadan, maliyetler, her faaliyet için ayrı faaliyet maliyeti taşıyıcısı ile mamullere aktarılmaktadır. Böylece, maliyetler önce faaliyetlere aktarılmakta, daha sonra da bu faaliyetleri tüketen mamullere aktarılmış olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum