Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #496769

I. Üretimle doğrudan doğruya ilgili değildir.
II. Üretilen mamul ya da hizmetlere doğrudan doğruya yüklenemez.
III. Direkt işçilik maliyetleri dışında kalan işçiliklerdir.
IV. Tamir, bakım ve temizlik vb. işlerde çalışan işçileri temsil eder.
V. İşletmenin temel üretim konusunu oluşturan mamul ya da hizmetin üretilmesinde kullanılır.

Yukarıdakilerden hangileri endirekt işçiliğe ait özelliklerdendir?


I, II ve III

I, II ve IV

I, III ve IV

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Endirekt işçilik maliyeti, “Mamullerin üretiminde kullanılan, direkt işçilik dışında kalan ve bu mamullere doğrudan doğruya yüklenmeleri olanaksız olan işçilik maliyetleri” ne denir.

Endirekt işçilik maliyetleri; “yardımcı işçilik maliyetleri” ve “yönetici işçilik maliyetleri” olmak üzere ikiye ayrılır. Yardımcı işçilik maliyetleri, üretim faaliyetlerinin düzenli biçimde sürdürülmesine yardım eden işçilik olup, bakım ve onarım işçileri, kapıcı ve çırak vb. personele ödenen işçilik maliyetlerinden oluşur.

Yönetici işçilik ise; üretim faaliyetlerini yöneten ustabaşı, gözlemci, atölye şefi vb. kişilere ödenen maliyetlerden oluşmaktadır.

Endirekt işçilik maliyetleri ile üretilen mamullerin arasında direkt ilişki kurmak mümkün olmadığından bu giderler mamuller maliyetine bazı dağıtım anahtarları ya da dağıtım yöntemleri aracılığıyla dağıtılarak yüklenebilmektedir.

Endirekt işçilik maliyetleri hem esas üretim hem de yardımcı üretim gider yerlerinde oluşabilmektedir. Esas üretim gider yerlerinde ortaya çıkan endirekt işçilik maliyetleri, üretim faaliyetlerinde bir fiil çalışmayan ustabaşı, postabaşı ve nezaretçi gibi yönetici işçilik ve direkt işçilere destek veren ve katkı sağlayan kalfa ve çırak gibi yardımcı işçilik maliyetlerinden oluşmaktadır. Yardımcı gider yerlerinde ortaya çıkan işçiliklerin tamamı endirekt işçilik maliyeti olarak ifade edilebilmektedir

Yorumlar
  • 0 Yorum