Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #497825

I. Safha maliyeti sisteminde, homojen, türdeş veya benzer karakterlere ve yapıya sahip olan mamuller üretilmektedir.
II. Safha maliyeti sisteminde üretim süreci safhalara ayrılmaktadır ve bu safhalar esas üretim maliyet yeri olarak tanımlanır.
III. Safha maliyeti sisteminde mamul miktarları ve maliyetleri tamamlanma dereceleri dikkate alınarak eş değer birim türünden hesaplanır.
IV. Safha maliyeti sisteminde; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri önce safhalara sonra da mamullere yansıtılır.
V. Safha maliyeti sisteminde, maliyetler “üretim maliyeti raporu” düzenlenerek hesaplanmaktadır.

Yukarıdakilerden hangileri safha (evre) maliyet sisteminin özelliklerindedir?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Safha (Evre) Maliyet Sisteminin Özellikleri

Safha maliyeti sisteminde; üretim sürecindeki safhalarda oluşan maliyetlerin toplanması ve toplanan bu maliyetlerin üretim miktarına bölünmesi yoluyla birim maliyetlerin hesaplandığı varsayımından hareketle bütünsel olarak safha maliyeti sisteminin özellikleri aşağıda sıralanmıştır:

-Safha maliyeti sistemi, mamullerin kitleler hâlinde üretildiği ve genellikle birbirini izleyen safhaların yer aldığı işletmelerde kullanılmaktadır.

-Safha maliyeti sisteminde tüm mamullerin maliyetlemesi bir ortalamadan ibarettir. Başka bir ifade ile üretim maliyeti ortalama olarak hesaplanmaktadır.

-Safha maliyeti sisteminde; arıza, bakım-onarım, mesai bitimi vb. durumlar dışında, üretim sürekli ve akış hâlindedir.

-Safha maliyeti sisteminde, homojen, türdeş veya benzer karakterlere ve yapıya sahip olan mamuller üretilmektedir.

-Safha maliyeti sisteminde üretim süreci safhalara ayrılmaktadır ve bu safhalar esas üretim maliyet yeri olarak tanımlanır.

Safha maliyeti sisteminde mamul miktarları ve maliyetleri tamamlanma dereceleri dikkate alınarak eş değer birim türünden hesaplanır.

-Safha maliyeti sisteminde; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri önce safhalara sonra da mamullere yansıtılır.

-Safha maliyeti sisteminde, maliyetler “üretim maliyeti raporu” düzenlenerek hesaplanmaktadır.

-Safha maliyeti sisteminde; dönem başı ve dönem sonu yarı mamul stokları ile fire söz konusu olması durumunda, mamul miktarlarının hesaplanması bazı karmaşık durumları doğurur ve belli varsayımların kullanılmasını gerektirir.

-Safha maliyeti sisteminde üretimin birbirine bağlı safhalardan oluşması nedeniyle ilk safhadan başlayarak her bir safhada toplanan maliyetler bir sonraki safhaya aktarılmak üzere üretilen mamulün toplam ve birim maliyeti hesaplandıktan sonra son safhada üretimi tamamlanmış nihai mamullerin toplam maliyeti, stok maliyeti olarak 152 MAMULLER HESABI’na, satılanlar da 620 SATILAN MAMULLERİN MALİYETİ HESABI’na aktarılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum