Maliyet Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1001456

“Bir firmanın stratejik konumunu güçlendirme hedefiyle iç ve dış bağlantılarınin tanımlanması ve bunlardan faydalanılması” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Değer Zinciri Analizi

Stratejik Konumlandırma

Maliyet Liderliği Stratejisi

Odaklanma Stratejisi

Farklılaştırma Stratejisi


Yanıt Açıklaması:

Değer Zinciri Analizi (Value-Chain Analysis), “bir firmanın stratejik konumunu güçlendirme hedefiyle iç ve dış bağlantılarınin tanımlanması ve bunlardan faydalanılması”dır. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi doğru cevap A’dır. Diğer seçeneklerde yer alan kavramlar ise şöyle tanımlanabilir:

“Stratejik Konumlandırma”, işletmeler için rekabet üstünlüğü yaratmanın ve bunu sürdürülebilir kılmanın en önemli anahtarıdır. En genel anlamda “Rekabet üstünlüğü”, rakiplerle ile aynı düzeyde ya da onlardan daha düşük maliyetle onlarla aynı ya da daha yüksek düzeyde müşteri değeri yaratmaktır.

“Maliyet Liderliği Stratejisi”nin amacı, rakiplerden daha düşük maliyetle, rakiplerle aynı ya da daha yüksek değeri müşteriye sunmaktır.

“Odaklanma Stratejisi”, rekabet için bir pazar ya da müşteri segmenti seçilmesi ya da o segmente ağırlık verilmesini ifade etmektedir.

“Farklılaştırma Stratejisi”, müşterinin elde ettiği faydayı artırarak müşteri değerini artırmayı amaçlamaktadır. İşletmeler rekabet üstünlüğünü ancak rakiplerin müşteriye sunamadıklarını sunarak elde edebilirler. Bu nedenle işletmeler ürettikleri ürün ya da hizmetlerini rakiplerin ürün ya da hizmetlerinden farklılaştıracak özellikler ya da nitelikler katmak zorundadır. Bu farklılaştırma, ürün ya da hizmetlerde çeşitli düzenlemeler yapılarak, onu normalden farklı kılan görünen ya da görünmeyen niteliklerinin desteklenmesi ile gerçekleştirilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum