Mantığın Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #752064

  1. Bilinmeyen bir tanıma ulaşılmasını sağlar.
  2. Bir kavram daha genel bir kavram aracılığı ile tanımlanmaya çalışılır.
  3. İstenilen kavrama ulaşılıncaya kadar bölmeye devam edilir.
  4. İstenilen kavramı içeren en genel bir kavram belirlenir.
  5. İstenilen kavramı içeren genel kavram ayrık iki kavrama bölünür.

Yukarıda verilenlerden hangileri Platon’un kavramların tanımlanmasında bir yöntem olarak ele aldığı bölme yönteminin özelliklerindendir?


I ve II

I, II ve III

II, III ve IV

II, IV ve V

II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Platon’un kavramların tanımlanmasında bir yöntem olarak ele aldığı bölme (diaeresis) yöntemi Aristoteles’i oldukça meşgul etmiştir. Bu yöntemde bir kavram daha genel bir kavram aracılığı ile tanımlanmaya çalışılır. Bölme ile A kavramının tanımını bulmaya çalıştığımızı kabul edelim. Bunun ilk adımı tanımlamak istediğimiz A kavramını içeren en genel bir B kavramı belirlenir. Ardından B kavramı ayrık iki kavrama bölünür ve A kavramının hangi bölümde kaldığı bulunur. A kavramına eşit bir kavrama ulaşılıncaya kadar bu şekilde ilerlenir.

Aristoteles bölme yöntemini eleştirmektedir; ona göre bölme ile bir kavramın zaten sahip olmadığımız bir tanımını ortaya koymamızı sağlayamaz. Bir başka deyişle, bölme ile ancak baştan sahip olduğumuz bir tanıma nasıl ulaştığımızı gösterebiliriz. Aristoteles’e göre bölme yöntemi bilinmeyen bir tanıma ulaşmamızı sağlayamaması nedeniyle eksiktir. Bu eleştiriye rağmen, Aristoteles’in tanım anlayışının da akıl yürütmeleri sistemleştirdiği tasım kavramının da temelinde onun bölme hakkındaki eleştirel düşünceleri yatmaktadır. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi bölme yöntemi bilinmeyen bir tanıma ulaşılmasını sağlayamaz ve Aristoteles bölme yöntemini bu açıdan eleştirmiştir. Diğer seçeneklerde yer alan özellikler bölme yönteminin özelliklerindendir. Dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum