Marka İletişim Kampanyaları Deneme Sınavı Sorusu #953090

Seçeneklerden hangisi uluslararası reklamcılıkta "fiyat ve diğer ürün özellikleri bağlamında ürünün kendisinin standartlaştırmanın olası sonuçlarından etkilenebilmesini" ifade eden, standartlaşma derecesini etkileyen unsurlardan biridir? 


Ürün kategorileri

Tüketici ihtiyaçları ve zevklerinin homojenleşmesi

Pazarın gelişmişliği

Ürün hayat eğrisi ve marka konumlandırma

Medya


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası reklamcılıkta standartlaştırma stratejisinin derecesini etkileyen bazı unsurlar bulunmaktadır. Söz konusu bu unsurlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:


• Ürün Kategorileri: Ürünler kültürden bağımsız ve kültüre bağlı olarak farklı şekillerde kategorilere ayrılmaktadırlar. Sigara, endüstriyel ürünler ve hizmetler,
hi-tech ürünler (bilgisayar, CD ve işletimleri, televizyon vb.) ve hi-touch ürünler
(moda, parfüm, mücevherler) gibi kültüre sıkı sıkıya bağlı olmayan ürünlerin tutundurulmasında pazarı uluslararası düşünerek standardizasyona gitmek yiyecekler gibi kültüre bağlı ürünlere oranla daha kolaydır.


• Ürün Hayat Eğrisi ve Marka Konumlandırma: Marka ve markanın konumlandırılması, fiyat ve diğer ürün özellikleri bağlamında ürünün kendisi standartlaştırmanın olası sonuçlarından etkilenebilmektedir. Yeni ürün ve markalarda standardizasyona gidilmesi olgunluk dönemine gelmiş ürün ve markalarda standardizasyona gidilmesinden daha kolaydır. Bir ürün hayat eğrisinin farklı aşamalarında farklı pazarlarda birbirinden farkı reklam yaklaşımlarına ihtiyaç duyabilmektedir. 

• Medya: Uydu televizyonları gibi uluslararası medya araçlarının yayılması da standardizasyon stratejilerinin uygulanmasını kolaylaştırmaktadır. Özellikle uluslararası tutundurma kampanyalarının oluşturulabilmesi için bu tür medya ortamlarının varlığı uluslararası pazarlama iletişimcilerine büyük fırsatlar sunmaktadır. 

• Pazarın Gelişmişliği: Standartlaştırılmış ürünler daha az gelişmiş ya da gelişmekte olan ve rekabetçi bir yapının söz konusu olmadığı pazarlarda daha kolay kabul edilmektedir. Az gelişmiş ülkelerde yabancı ürünler, yerli ürünlerden daha üstün olarak algılanmakta, bu durum da özellikle çok uluslu işletmeler açısından standartlaşmış ürünleri pazara sürmeyi, pazarlama ve reklam uygulamalarında standardizasyona gidilmeyi daha olası kılmaktadır. 

• Şirketin Organizasyon Yapısı ve Yönetimi: Standartlaşmanın derecesi işletmenin kurum kültürü ve yönetimin vizyonundan da etkilenir. Özellikle reklam yöneticisinin kültürel farklılıklar hakkında ne düşündüğü önem kazanmaktadır. Şirketin çıktığı ülkenin kültürü yöneticilerin vizyonunu da büyük oranda etkiler. 

• Tüketici İhtiyaçları ve Zevklerinin Homojenleşmesi: Tüketicilerin ihtiyaçları ve
isteklerine göre çeşitlendirilmiş ürünler ve farklı tüketim biçimlerine uygun geliştirmeler yapılmakta ve özellikle küreselleşmenin etkisiyle farklı kültürler tüketim biçimleri, yaşam tarzları yönünden birbirini etkilemektedir.

• Reklam Teması ve Uygulama: Reklamın standartlaştırılmasında üç yanlış kanı
yaygındır. (a) güçlü imaj simgeleri üzerinde temellendirilmiş reklam içerikleri,
metin ağırlıklı reklam içeriklerinden çok daha kolaylıkla kültürel sınırları aşar;
(b) Eğer ilişkili değerler evrenselse, imaj stratejisi kültürler arasında kullanılabilir ve (c) Reklam teması ya da fikri sadece uygulamaya adapte edilmesi yoluyla standartlaştırılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum