Marka İletişimi Tasarımı ve Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #950726

Başarılı bir viral pazarlama uygulaması hedef kitlesinin gündeminden, davranış biçimlerinden ve motivasyonlarından beslenmelidir. Ancak bu öğeleri içerirse ya da bu değerlere gönderme yaparsa hedef kitle tarafından kendine yakın hissedilecek ve paylaşmaya değer bulunacaktır. Bu durumda hangi viral markalama ilkesinden söz edilmektedir?


Mevcut iletişim ağlarının kullanılması

Ücretsiz mal veya hizmet verilmesi

Kolay paylaşımın sağlanması

Küçük kitlelerden geniş kitlelere yayılım

Ortak güdü ve davranışların kullanılması


Yanıt Açıklaması:

Viral markalama uygulamaları da kendi içerisinde belli ilkeleri vardır. Marka teorisyeni Ralph Wilson viral markalama ilkelerini şu şekilde sıralamaktadır: (Wilson, http:// wilsonweb.com/wmt5/viral-principles.htm (Erişim Tarihi: 3 Mart 2013)

• Ücretsiz mal veya hizmet verilmesi: Pazarlama literatüründe, pazarlamacıların elindeki en güçlü sözcüklerden birinin “ücretsiz” kelimesi olduğunu söylemek mümkündür. Ücretsiz e-posta, ücretsiz yazılım gibi söylemler tüketicilerin hemen hepsinin ilgisini çekmekle birlikte, markalar için kısa dönemli kardan çok gelecek için yatırımı ifade etmektedirler. Viral uygulamalarda da bu tür fırsatların sunulması uygulamanın paylaşılmasını arttıracağı gibi markalara yeni müşteriler kazandırmaktadır.

• Kolay paylaşımın sağlanması: Hazırlanan viral çalışmaların, yayılımı kolaylaştıracak teknikle oluşturulması gerekmektedir. Aksi halde, elindeki içeriği paylaşmakta zorlanan kullanıcılar bu karardan vazgeçecek ve yayılım gerçekleşmeyecektir.

• Küçük kitlelerden geniş kitlelere yayılım: Markalar viral uygulamalarını hazırlarken ve paylaşırken onun yayılımını sağlayacak hedef grupları doğru seçmelidirler. Ayrıca hazırlanan videonun indirilmesi ve aktarılması da kısa sürede gerçekleşmeli ve sistemsel kilitlenmelere neden olmamalıdır.

• Ortak güdü ve davranışların kullanılması: Başarılı bir viral pazarlama uygulaması hedef kitlesinin gündeminden, davranış biçimlerinden ve motivasyonlarından beslenmelidir. Ancak bu öğeleri içerirse ya da bu değerlere gönderme yaparsa hedef kitle tarafından kendine yakın hissedilecek ve paylaşmaya değer bulunacaktır.

• Mevcut iletişim ağlarının kullanılması: Hemen her bireyin sosyal olduğunu söylemek mümkündür. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki her birey aile, akraba ve arkadaşlardan oluşan 8-12 kişilik bir sosyal ağa sahiptir. Önemli olan ağı harekete geçirebilecek doğru kişiler üzerinden viral pazarlama uygulamasının paylaşılmasıdır.

• Diğer kaynakların avantajlarından faydalanılması: Birçok başarılı viral uygulama farklı kaynakların kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Örneğin ortak programlar sayesinde grafik linkleri veya metinler kullanılabilmektedir. Böylece hedef kitleye izlemeye ve paylaşmaya değer daha zengin bir deneyim sunulmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum