Marka İletişiminde Analiz ve Araştırma 1 Deneme Sınavı Sorusu #1215570

Tüketicilerin bir markaya yönelik sadakat düzeyini belirlenmeye çalışıldığı bir araştırmada aynı tüketicilere 6 ay arayla aynı ölçek iki kez uygulanmıştır. Yapılan bu uygulama araştırmanın hangi özelliğini iyileştirmeye yöneliktir?


Örneklem büyüklüğünü arttırmak

Güvenirliği sağlamak 

Dış geçerliliği sağlamak

Yapısal geçerliliği ölçmek

İç geçerliliği sağlamak


Yanıt Açıklaması:

Bir ölçme aracının güvenilirliğini belirlemede farklı teknikler kullanılabilir. Bunlardan birincisi test-yeniden test güvenilirliğidir. Test-yeniden test yaklaşımında anket formu 
deneklere farklı zamanlarda uygulanır. İki farklı gözlemler arasındaki korelasyon (değişkenler arası doğrusal ilişkinin yönü ve kuvveti) güvenilirliğin göstergesi olarak kabul edilir.

Diğer seçeneklerde verilen iç geçerlilik araştırma dizaynın içsel olarak tüm hatalardan arındırılmasıdır. Dış geçerlilik elde edilen sonuçların, çalışma alanı dışında kalan küçük gruplardan büyük
topluluklara kadar genellenebilirlik derecesidir. Bu araştırmada aynı sayıda katılımcıya iki defa aynı ölçme aracını kullanmak örneklem büyüklüğünü arttırma yöntemi değildir. Yapısal geçerlilik ise, ölçme aracını hangi kavram veya özellikleri ölçtüğünün belirlenmesi ile ilgilenir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum