Marka İletişiminde Analiz ve Araştırma 1 Deneme Sınavı Sorusu #1277469

I- Anketin uzunluğu

II- Araştırmanın veri analiz yöntemi

III- Anketin başlığı

IV- Hedef kitle

V- Katılımcıya ödeme yapılması

Yukarıdakilerden hangisi anketin dönüş oranını etkileyen faktörlerdendir?


I-II-III

I-III-V

II-IV-V

II-III-V

III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Anketin dönüş oranını artırmak dolayısıyla cevaplamama oranını indirgemek amacıyla aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.

  • Bir kapak yazısı ile katılımcıya araştırmanın konusu, olası etkileri, araştırmaya katılımda gönüllülük gibi konulara ilişkin bilgi verilmelidir.
  • Araştırmayı yapan veya destekleyen kurum hakkında (adı, soyadı, iletişim bilgileri) bilgi verilmelidir. Araştırma yapan kişinin veya kurumun saygın ve tanınmış olması geri dönüş oranını yükseltecektir.
  • Araştırmaya katılım farklı uygulamalarla (araştırma öncesi kurulan etkileşim, nakit ödemeler, ücretsiz hizmet, çekiliş bileti, sonuç raporu vb.) teşvik edilebilir.
  • Anketin başlığı olarak “Anket veya Sormaca Formu” yazmak yerine katılımcının ilgisini çekecek, araştırmayı bir cümle ile tarif edecek ve katılımcının görüşüne değer verileceğini hissettiren ilginç bir başlık etkili olacaktır. Aşağıdaki örneklerde olduğu gibi katılımcının dikkatini çekecek bir ifadeyi takiben araştırmanızın genel amacını belirten bir başlık formun cevaplanma oranını etkileyebilecektir: Görüş Meselesi: Dizel Otomobillere Yönelik Tüketici Görüşleri, Siz Ne Düşünüyorsunuz: Yeşil Reklamların Değerlendirmesi, Olduğu Gibi Söyleyin: Dizi İzleyicisi Olarak Görüşleriniz.
  • Anketin dönüş oranını etkileyen önemli bir faktör de anketin uzunluğu ve dolayısıyla ortalama cevaplama süresidir. Anketin uzunluğu ve fiziksel deseni bir ön test ile sınanmalıdır. Sormaca formunda yer alan madde sayısının artmasına bağlı olarak cevaplanma süresinin artması, yorgunluğa bağlı olarak düşünmeden cevap verme olasılığının artmasına sebep olacaktır (Büyüköztürk, 2005). Dolayısıyla tam ve geçerli yanıtlar alamama veya anket formunun cevaplanmama durumlarına karşı formda yer alacak madde sayısına dikkat edilmelidir. Bir anketin ortalama cevaplanma süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Hatta bu sürenin posta ve web tabanlı uygulamalarda ortalama 10 dakika civarında olması, telefon anketlerinde ise 5-10 dakikayı geçmemesi önerilmektedir.
  • Eğer anketler posta yoluyla gönderilecekse içine adresi yazılı ve pulu yapıştırılmış iade zarfları eklenmelidir.
  • Anketin iade tarihi kesinlikle belirtilmelidir.
  • Hassas konulara (dini inançlar, etnik özellikler, para harcama alışkanlıkları, alkol tüketimi vb.)

ilişkin sorular anketin sonlarına doğru yerleştirilmelidir.

  • Cevap vermeyen katılımcılara yönelik ‘izleme (hatırlatma) mesajları anketin geri dönüşünü olumlu yönde etkileyen dolayısıyla cevaplanmama hatasını azaltan bir yöntemdir.
Yorumlar
  • 0 Yorum