Marka İletişiminde Analiz ve Araştırma 1 Deneme Sınavı Sorusu #1017151

Aşağıdakilerden hangisi anket araştırması hakkında doğru bir ifade değildir?


Anket araştırmaları;  toplumsal, ekonomik, psikolojik, teknik, kültürel ve daha birçok farklı verinin toplanmasını ve analizini içerir.

Anket araştırmaları bilgi elde etmek amacıyla kişilerle görüşme ve soru sorma temeline dayanır.

Anket araştırması bir hedef kitleyi temsil edecek bir gruptan belirli bir konu hakkında sayısallaştırılabilen veri elde edemez.

Anket araştırmaları; ilgilenilen hedef kitleyi temsil edecek bir gruba uygulanır.

Anket araştırmaları seçilen gruptan elde edilen verilerin ilgili hedef kitle için de geçerli olduğunu varsayan bir yöntemdir.


Yanıt Açıklaması:

Anket araştırması bir hedef kitleyi temsil edecek bir gruptan belirli bir konu hakkında sayısallaştırılabilen veri elde etme ve çözümleme yöntemi olarak tanımlanır. Wiesman ve Aron (1970) anketi, “bilgi elde etmek amacıyla belirli bir hedef kitleyi temsil edeceği düşünülen geniş bir kitleden oldukça yapılandırılmış ve detaylandırılmış görüşme ve anket formları kullanarak toplumsal verilerin toplanması ve analiz edilmesi yöntemi” (Berger, 2000, s188) olarak tanımlamıştır. Bu tanımdan yola çıkarak anket araştırmasının dört temel unsura işaret ettiğini söyleyebiliriz. Anket araştırmaları; (a) toplumsal, ekonomik, psikolojik, teknik, kültürel ve daha birçok farklı verinin toplanmasını ve analizini içerir; (b) bilgi elde etmek amacıyla kişilerle görüşme ve soru sorma temeline dayanır; (c) ilgilenilen hedef kitleyi temsil edecek bir gruba uygulanır ve (d) seçilen gruptan elde edilen verilerin ilgili hedef kitle için de geçerli olduğunu varsayan bir yöntemdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum