Marka İletişiminde Analiz ve Araştırma 1 Deneme Sınavı Sorusu #1215391

Marka memnuniyeti ve marka sadakati arasındaki ilişkinin incelendiği bir çalışmada araştırmacılar, öncelikle memnuniyetin sadakat üzerindeki etkisini tespit etmişler, buna ek olarak memnuniyet ve sadakat arasındaki ilişkinin, ürünün fiyat ve kalite bilgisinin artmasıyla güçlendiğini ileri sürmüşlerdir. Buna göre çalışmanın değişkenlerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Marka memnuniyeti bağımlı değişkendir

Marka sadakati ara değişkendir

Ürünün fiyatı bağımlı değişkendir

Ürüne ilişkin bilgi bağımsız değişkendir

Ürünün kalitesi ara değişkendir


Yanıt Açıklaması:

Nedensel ilişkiler üzerine odaklanan araştırmacılar neden-sonuç ilişkilerinden hareketle değişkenleri üç temel türe ayırırlar. Bağımsız değişken, bağımlı değişken ve ara değişken. Bağımsız değişken, neden sonuç ilişkisine bağlı olarak sonuç üzerinde etkide bulunan değişkendir. Bağımlı değişken ise bağımsız değişken tarafından etkilenen değişkendir. Ara değişken ise karmaşık nedensel ilişkilerde ortaya çıkar ve bağımlı ile bağımsız değişken arasında yer alır.

Bu çalışmada marka memnuniyeti sadakati etkilemesi sebebi ile bağımsız, sadakat ise  bağımlı yani etkilenen değişkendir. Ürünün kalite ve fiyat bilgisi ise bu ilişkiyi etkileyebilen potansiyele sahip ara değişkenlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum