Marka İletişiminde Analiz ve Araştırma 1 Deneme Sınavı Sorusu #912482

Aşağıdakilerden hangisi davranış araştırmalarında kullanılan anket yöntemiyle ile ilgili doğru bir ifadedir?


Davranış araştırmalarında veri toplama yöntemi olarak en seyrek kullanılan yöntem anket yöntemidir.

Davranış araştırmalarında bir veri toplama yöntemi olan anketler yalnızca yüz yüze gerçekleştirilir.

Anket yöntemi veri toplama ve değerlendirme açısından daha düşük maliyetli ve hızlı bir yöntemdir.

Anket yönteminde katılımcının araştırmacının belirlediği alternatifler temelinde düşünmeye zorlanması ve kısıtlanması, konunun içsel geçerliliğini etkilemez.

Anket yöntemiyle elde edilen verilerde psikolojik, sosyal ve kültürel anlamların yeterince içerilmemesi anketin içsel geçerliliğini zayıflatan bir unsur değildir.


Yanıt Açıklaması:

Davranış araştırmalarında veri toplama yöntemi olarak en sık kullanılan yöntem, soru formu dizaynıyla gerçekleştirilen anket yöntemidir. Anketler yüzyüze, telefon ile ya da e-mail yolu ile gerçekleştirilebilir. Anket yöntemi veri toplama ve değerlendirme açısından daha düşük maliyetli ve hızlı bir yöntemdir. Fakat davranış araştırmalarında anket yönteminin kullanılmasının avantajları olduğu kadar dezavantajlarının da olduğu unutulmamalıdır. Anket çalışmalarında her ne kadar “diğer” şıkları ve açık uçlu sorular bulunsa da, katılımcının araştırmacının belirlediği alternatifler temelinde düşünmeye zorlanması ve kısıtlanması, konunun içsel geçerliliğini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca elde edilen verilerin tüketicilerin kullanılan teoriyi değil de savundukları teoriyi yansıtması nedeniyle psikolojik, sosyal ve kültürel anlamların yeterince içerilmemesi anketin içsel geçerliliğini zayıflatan bir unsurdur.

Yorumlar
  • 0 Yorum