Matematiksel İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1097438

Talep fonksiyonu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Veri fiyatlardan bütün bireysel talep miktarlarını topladığımızda bize piyasa talebini verir. Talep fonksiyonu, talep edilen mal miktarını fiyatın ters fonksiyonu olarak ifade eder ve aşağıdaki şekilde ifade edilir. qD = -ap + b, Fonksiyonda; qD talep edilen mal miktarını, p piyasa fiyatını ifade eder ve a ve b pozitif parametrelerdir.

Talep fonksiyonu kavramı, tüketici teorisine dayanır. Diğer faktörler veri iken (Ceteris-Paribus), bir malın fiyatı azaldıkça tüketiciler o maldan daha fazla miktarda almak isterler.

Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen tüm mal ve hizmetlerin değeri (Q), ekonomik tüm birimlerin toplam üretim neticesinde elde ettikleri gelire (Y) ve bu gelirde ekonomideki tüm mal ve hizmetler için yapılan toplam harcamalara (E) eşit (denk) olmak zorundadır.

Talep eğrisi (doğrusu) negatif eğimlidir. Malın fiyatı arttıkça o malın talep edilen miktarı azalır veya malın fiyatı azaldıkça o malın talep edilen miktarı artar. Fiyatla talep edilen mal miktarı arasındaki bu ters yönlü ilişki “Talep Kanunu” olarak bilinir.

Talep edilen mal miktarı (qD) bağımlı değişkendir ve her birey için piyasa fiyatı (p) bireyin o fiyattan ne kadar o malı alacağını gösteren veri olarak kabul edilir.


Yanıt Açıklaması:

Her ne kadar bir malın talep edilecek miktarını belirleyen en önemli faktör o malın fiyatı ise de genel olarak, piyasada veri bir zamanda bir malın talep edilen miktarını o malın fiyatı, tüketicilerin gelirleri, ilgili malların fiyatlarındaki değişmeler, tüketicilerin zevk ve tercihleri ve tüketicilerin beklentileri gibi birçok faktör etkiler. Örneğin, Coca-Cola’nın fiyatı sabitken, Pepsi-Cola fiyatı artarsa; bu iki malın birbirine yakın ikame mallar olduğunu düşünen bazı tüketiciler daha fazla CocaCola tüketmeye başlayabilir.

  • Talep fonksiyonu kavramı, tüketici teorisine dayanır. Diğer faktörler veri iken (Ceteris-Paribus), bir malın fiyatı azaldıkça tüketiciler o maldan daha fazla miktarda almak isterler.
  • Veri fiyatlardan bütün bireysel talep miktarlarını topladığımızda bize piyasa talebini verir. Talep fonksiyonu, talep edilen mal miktarını fiyatın ters fonksiyonu olarak ifade eder ve aşağıdaki şekilde ifade edilir. qD = -ap + b, Fonksiyonda; qD talep edilen mal miktarını, p piyasa fiyatını ifade eder ve a ve b pozitif parametrelerdir.
  • Talep eğrisi (doğrusu) negatif eğimlidir. Malın fiyatı arttıkça o malın talep edilen miktarı azalır veya malın fiyatı azaldıkça o malın talep edilen miktarı artar. Fiyatla talep edilen mal miktarı arasındaki bu ters yönlü ilişki “Talep Kanunu” olarak bilinir.
  • Talep edilen mal miktarı (qD) bağımlı değişkendir ve her birey için piyasa fiyatı (p) bireyin o fiyattan ne kadar o malı alacağını gösteren veri olarak kabul edilir.

C şıkkında verilen ifade ise iktisat biliminde geçerli bir ifade olmasına rağmen talep fonksiyonu ile doğrudan bir ilişkisi yoktur. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum