Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1304664

Yönetmeliklerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir? 


Anayasanın 124. maddesinde getirilen düzenlemeye göre, Başbakanlık,  kendi görev alanlarını ilgilendiren yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak için ve bunlara aykırı olmamak koşuluyla yönetmelik çıkarma yetkisine sahiptir.

Anayasanın 124. maddesinde getirilen düzenlemeye göre, bakanlıklar,  kendi görev alanlarını ilgilendiren yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak için ve bunlara aykırı olmamak koşuluyla yönetmelik çıkarma yetkisine sahiptir.

Anayasanın 124. maddesinde getirilen düzenlemeye göre, kamu tüzel kişileri  kendi görev alanlarını ilgilendiren yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak için ve bunlara aykırı olmamak koşuluyla yönetmelik çıkarma yetkisine sahiptir.

İdarenin yönetmelik çıkarmak için ayrıca yasayla yetkili kılınması gerekir.

Bakanlar Kurulu’nun da her ne kadar Anayasada açıkça belirtilmese de yönetmelik çıkarma yetkisi vardır.


Yanıt Açıklaması:

Anayasanın 124. maddesinde getirilen düzenlemeye göre, Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri kendi görev alanlarını ilgilendiren yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak için ve bunlara aykırı olmamak koşuluyla yönetmelik çıkarma yetkisine sahiptir. İdarenin yönetmelik çıkarması düzenli yönetim ilkesinin bir gereğidir ve idare bu yetkiye kendiliğinden sahiptir. Bir başka deyişle idarenin yönetmelik çıkarmak için ayrıca yasayla yetkili kılınması gerekmez.

Yorumlar
  • 0 Yorum