Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1212060

Mirastan yoksunlukla ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?


Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler mirastan yoksundur.

Mirastan yoksun olanlar, mirasbırakandan önce ölmüş mirasçılar gibi mirasçı olamaz.

Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler mirastan yoksun sayılır.

Mirasbırakanın affetmesiyle mirastan yoksunluk ortadan kalkmaz.

Mirastan yoksunluk, yalnızca yoksun olanı etkiler.


Yanıt Açıklaması:

578. madde hükmüne göre aşağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler: a) Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler, b) Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler, c) Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler, d) Mirasbırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar.

herhangi bir mahkeme kararı veya mirasbırakanın işlemine gerek kalmaksızın kişinin mirasçılık ehliyeti mirasbırakandan önce ölmüş gibi ortadan kalkar. Mirastan yoksunluk, yalnız yoksun olanı etkiler. Burada cezaların şahsiliği ilkesi geçerlidir. Mirastan yoksun olanın altsoyu, mirasbırakandan önce ölen kimsenin altsoyu gibi mirasçı olur (TMK. m. 579). Mirastan yoksunluk, mirasbırakanın affıyla ortadan kalkar (TMK. m. 578/II). Mirastan yoksunluk ile mirastan çıkarma karşılaştırıldığında; çıkarmanın mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarrufu ile gerçekleştiği, buna karşılık yoksunluğun Kanunda sayılan sebeplerden birinin varlığı halinde kendiliğinden kişinin mirasçılığını engellediği, af ile mirastan yoksunluğu ortadan kaldırmak mümkün olduğu halde, çıkarmada mirasbırakanın o ölüme bağlı tasarrufu ortadan kaldırmasının veya yeni bir ölüme bağlı tasarruf ile iradesini ortaya koymasının gerektiği belirtilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum