Medeni Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1304724

Kıyas, belli bir hukukî ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün,hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukukî ilişki veyaduruma uygulanması anlamına gelir. Kıyas yoluna başvurabilmesi için hukukî ilişkiler arasında makul bir benzerlik bulunmalıdır. Kıyas yoluna daha ziyade özel hukuktan kaynaklanan ilişkilerde başvurulur. Kamu hukukundan kaynaklanan ilişkilerde ise kıyas yoluna pek başvurulmaz.Yukarıda bilgiler dikkate alındığında kıyas ile ilgili aşağıdakilerden hangi ifade en kapsamlıdır?


Kıyas,belli bir hukukî ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün, hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukukî ilişki veya duruma uygulanması durumudur.
Kıyas yoluna daha ziyade özel hukuktan kaynaklanan ilişkilerde başvurulur. Kamu hukukundan kaynaklanan ilişkilerde ise kıyas yoluna pek başvurulmaz.
Kıyas yoluna başvurabilmesi için hukukî ilişkilerarasında makul bir benzerlik bulunmalıdır.
Bazı durumlarda, bir olay hakkındaki hüküm, aralarında benzerlik olmasına rağmen kıyas yoluyla benzer olaylara uygulanmaz.
Kanunların anlam bakımından uygulanmasında çeşitli mantık kurallarından yararlanılmaktadır. Hâkimin kararverirken bazı mantık kurallarından yararlanması gerekebilir. Bu kuralların en önemlileri arasında kıyas bulunmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum