Medeni Hukuk 2 Deneme Sınavı Sorusu #363147

Kira sözleşmesi kapsamında tarafların hakları ve borçları ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır?


Kiralayanın aslî borcu, kiralananı kullanmaya veya kullanmayla birlikte yararlanmaya elverişli halde teslim ve kira süresi boyunca kullanmaya elverişli halde bulundurmadır.

Kiralayanın ayıptan sorumluluğu teslim borcuyla bağlantılı bir yan borcudur.

TBK 310 bağlamında, kiralananın el değiştirmesi halinde yeni malikin kira sözleşmesinin de tarafı sıfatını kazanacağı söylemek mümkündür.

Tapu siciline şerh edilmek suretiyle üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilen (taşınmaz) kiralananı kullanma hakkı, böylelikle aynî hak niteliği kazanmış olur.

Üçüncü kişinin kazandığı sınırlı bir aynî hak kiracının hakkını etkileyecek nitelikteyse, kiralananın devrinde zapttan sorumluluğa ilişkin hükümlerin kıyasen uygulanması kabul edilmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Kiralananı kullanma hakkı, niteliği itibariyle sadece sözleşmenin tarafları arasında ileri sürülebilen nisbi bir hak niteliği taşımaktadır. Bu hakkın şerh edilmiş olması, ileri sürülebilen kişilerin kapsamını genişletmekte ancak hakkın niteliğini değiştirmemektedir. Dolayısıyla şerh edilmiş olsa dahi kiracının kiralananı kullanma hakkı, ayni hakka dönüşmeyecek, nisbi bir hak olma özelliğini sürdürecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum