Medeni Hukuk 2 Deneme Sınavı Sorusu #370680

A ile B, A’nın Eskişehir’de bulunan apartman dairesinin B’ye kiralanması hususunda anlaşmışlardır. Taraflar, aralarında kurdukları sözleşmede, sona erdirme tarihi olarak bir sene sonrasına tekabul eden tarihi yazmışlardır. Bu olay kurgusu bağlamında aşağıda verilen önermelerden hangisinin doğru olduğu söylenebilir?


Taraflar arasındaki kira sözleşmesi, adi kira sözleşmesi kategorisindedir.

Olayımızda belirsiz süreli bir kira sözleşmesi söz konusudur.

B’nin ölümü halinde sözleşme kendiliğinden son bulur.

Taraflar, söz konusu sona erme tarihinden sonra da kira ilişkisinin devam etmesini isterlerse, bu yönde yeni bir sözleşme akdetme durumundadırlar.

A’nın taşınmazını C’ye devretmesi halinde C, kanun gereği kira sözleşmesinin tarafı haline gelmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Taraflar arasındaki kira sözleşmesi, apartman dairesini konu edinmesi itibariyle konut ve çatılı işyeri kiraları hükümlerine tabidir. Sona erme tarihi açıkça kararlaştırıldığından, belirsiz süreli değil, belirli süreli bir kira sözleşmesi kurulmuştur. Ölüm, konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyi sona erdiren bir sebep değildir, Ölen kiracı ile birlikte oturanlar sözleşmeye ve yasaya uydukça kira sözleşmesi varlığını korur. Sürenin geçmesi ile taraflar sözleşmeyi sona erdirmemişlerse, açıkça kararlaştırmaksızın kira sözleşmesi kendiliğinden belirsiz süreli nitelikte devam eder. Kiralanan taşınmazın el değiştirmesi halinde yeni malik, kira sözleşmesinin tarafı haline geleceğinden, E şıkkındaki önerme doğrudur. Diğer şıklarda yer alan hususlar, belirtilen gerekçelerle yanlıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum