Medeni Hukuk 2 Deneme Sınavı Sorusu #369419

Aşağıdakilerden hangisi  konut ve çatılı işyeri konusunda ihtarsız ve süresiz, fakat yazılı bir bildirimde bulunmak suretiyle fesihin mümkün olduğu yasada sayılan olgulardan biridir?


Kiracı kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmamış veya kiralananın bulunduğu taşınmazda oturanlara ya da komşulara gereken saygıyı göstermemiş olursa.

 Kiralayan kiracıya aykırılığı gidermesi, yani yükümlülüklerine uygun davranması, aksi halde sözleşmeyi feshedeceği hususunda yazılı ihtarda bulunmuşsa.

 Kiracıya aykırılığı giderebilmesi için en az otuz günlük süre verilmişse.

Kiracının verilen süre içerisinde aykırılığı gidermemişse

 Kiracı -özensizlikten öte- kastî davranışlarla kiralanana ağır bir zarar vermiş olursa.


Yanıt Açıklaması:

İhtarlı fesih olanağı şu koşullarda kullanılabilecektir: (1) Kiracı kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmamış veya kiralananın bulunduğu taşınmazda oturanlara ya da komşulara gereken saygıyı göstermemiş olmalıdır (TBK 316/I; krş. eBK 256/I). (2) Kiralayan kiracıya aykırılığı gidermesi, yani yükümlülüklerine uygun davranması, aksi halde sözleşmeyi feshedeceği hususunda yazılı ihtarda bulunmuş olmalıdır. (3) Kiracıya aykırılığı giderebilmesi için en az otuz günlük süre verilmiş olmalıdır (TBK 316/II; krş. eBK 256). (4) Kiracının verilen süre içerisinde aykırılığı gidermemiş olması gerekmektedir. Yasada sayılan üç olgu ortaya çıkmışsa ihtarsız ve süresiz, fakat yazılı bir bildirimde bulunmak suretiyle fesih mümkündür (TBK 316/III). Bunlardan birincisi Kiracı -özensizlikten öte- kastî davranışlarla kiralanana ağır bir zarar vermiş olursa uygulanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum