Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1200764

I- Fer’i müdahil olmak, üçüncü kişiye, taraflardan birinin yanında ve onun yardımcısı olarak davada yer alabilme ve böylece, yapabileceği usul işlemleri sayesinde kendi hukuki yararını dolaylı şekilde koruyabilme imkanını verir.

II- Delil tespiti yahut ihtiyati tedbir gibi geçici hukuki himaye yollarına müracaat edilmiş olmakla birlikte davanın henüz açılmamış olduğu yahut açılmış ve derdest olmakla birlikte tahkikat aşaması tamamlanarak kanun yollarına geçilen bir davada fer’i müdahale mümkün değildir.

III- Müdahale talebinde bulunan üçüncü kişi, yanında katılmak istediği tarafı, müdahale sebebini ve bunun dayanaklarını belirten bir dilekçeyle mahkemeye başvurur. Müdahale dilekçesi, davanın taraflarına tebliğ edilir.

 

 Davaya fer’i müdahale ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?


I ve II

 

I ve III

 

II ve III

 

Yalnız III

 

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Fer’i müdahil olmak, üçüncü kişiye, taraflardan birinin yanında ve onun yardımcısı olarak davada yer alabilme ve böylece, yapabileceği usul işlemleri sayesinde kendi hukuki yararını dolaylı şekilde koruyabilme imkanını verir. Delil tespiti yahut ihtiyati tedbir gibi geçici hukuki himaye yollarına müracaat edilmiş olmakla birlikte davanın henüz açılmamış olduğu yahut açılmış ve derdest olmakla birlikte tahkikat aşaması tamamlanarak kanun yollarına geçilen bir davada fer’i müdahale mümkün değildir. Müdahale talebinde bulunan üçüncü kişi, yanında katılmak istediği tarafı, müdahale sebebini ve bunun dayanaklarını belirten bir dilekçeyle mahkemeye başvurur. Müdahale dilekçesi, davanın taraflarına tebliğ edilir. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum