Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1268741

Sözlü yargılamada hakimin vermiş olduğu hükmü sözlü şekilde açıklamasına ne ad verilmektedir?


Kısa karar

Hükmün tefhimi

Altlama faaliyeti

İsticvap

İkrar


Yanıt Açıklaması:

Tarafların değerlendirmelerini tamamlamalarını müteakip, hâkim, aynı oturumda, nihaî kararını verir ve bunu sözlü olarak açıklayarak tutanağa kaydettirir (HMK m. 294, II-III). Hükmün böylece (sözlü şekilde) açıklanmasına “hükmün tefhimi”, tefhim edilerek tutanağa geçirilen karara ise “kısa karar” denir.

Altlama faaliyeti Sözlü yargılama, uyuşmazlığın halli bakımından önem taşıyan vakıalardan tahkikat aşamasındaki ispat faaliyeti sonucu sübût bulanlar ile taraflar arasında çekişmeli olmadığı için ispat faaliyetine konu kılınmayanlardan yola çıkılarak, tarafların iddia ve savunma olarak ileri sürdükleri taleplerinin, uygulanması gereken soyut hukuk kuralları karşısında karşılanabilir olup olmadığının değerlendirilmesidir. 

İsticvap ise Bir tarafın, kendisi aleyhine olan bir vakıa hakkında mahkemece özel bir usulle sorguya çekilmesi olan isticvap, davada genel olarak tarafların dinlenmesinden ayrı bir kurumdur.

İkrar ise bir vakıanın doğru olduğunun, bu vakıanın aleyhine olduğu taraf yahut onun vekilince mahkemeye bildirilmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum