Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1211234

Yargılamanın iadesi yoluna ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?


Ön inceleme aşamasında mahkeme resen başvurunun süresi içinde yapılıp yapılmadığını inceler.

Kural olarak, yargılamanın iadesi yoluna başvurulması hükmün icrasını durdurmaz.

Yargılamanın iadesi başvurusu hem ilk derece mahkemesine hem de bölge adliye mahkemesine yapılabilir.

Mahkeme, yargılamanın iadesi sebebinin niteliğine göre, karşı tarafın zarar ve ziyanını karşılayacak uygun miktarda teminat gösterilmesini isteyebilir.

Yargılamanın iadesi dava olarak görüldüğünden, iade talebinin kabulü üzerine yeniden yapılan yargılamada verilen nihai kararlara karşı, tekrar olağan kanun yoluna başvurulabilir.


Yanıt Açıklaması:

Kanunda yargılamanın iadesi talebinin “karar veren mahkemece” inceleneceği söylenmiş, ancak bu mahkemenin ilk derece mahkemesi mi, bölge adliye mahkemesi mi veya her ikisi mi olduğu konusunda açıklık getirilmemiştir. Yargılamanın iadesi ile amaçlanan, ilk derece mahkemesinin nihai kararının tamamen hükümsüz sayılmasına neden olan ağır hatalar nedeniyle, ilk hükmün iptal edilmesi ve davanın esası hakkında yeni bir inceleme yapılarak hükmün değiştirilmesidir. Eğer ilk derece yargılamasını da etkileyecek bir yargılamanın iadesi sebebi varsa, hem ilk derece yargılaması hem de istinaf incelemesi hükümsüz hale geleceğinden; söz konusu usûl hatalarını giderecek yeni bir yargılama yapılması sağlanmalıdır. Bu nedenle yargılamanın iadesi başvurusu kararı veren ilk derece mahkemesine yapılmalıdır. İlk derece mahkemesi tarafından görülen yargılamanın iadesi davasında verilen karara karşı süresi içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum