Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1298834

(A) ve (B) 01.01.2017 tarihinde imzaladıkları sözleşmeye ihtilaf halinde uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözüleceğine dair hüküm koymuşlardır. (A), 06.01.2017 tarihinde sözleşmenin resmi şekilde yapılmadığı ve geçerli olmadığını ileri sürmüştür. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Tahkim şartı resmi şekilde yapılmalıydı.

Tahkim şartı sözlü olarak yapılabilirdi. 

Asıl sözleşmenin şartı olarak yapılan tahkim sözleşmesine, asıl sözleşmenin geçerli olmadığı gerekçesiyle itiraz edilemez. 

Asıl sözleşmenin şartı olan tahkim şartının geçerli olması en az üç hakemin seçilmiş olmasına bağlıdır.

Asıl sözleşmenin şartı olan tahkim şartının geçerli olması en az beş hakemin seçilmiş olmasına bağlıdır.


Yanıt Açıklaması:

C şıkkı doğrudur. Asıl sözleşmenin şartı olarak yapılması halinde, tahkim sözleşmesine asıl sözleşmenin geçerli olmadığı veya tahkim sözleşmesinin henüz doğmamış olan bir uyuşmazlığa ilişkin olduğu gerekçesiyle itiraz edilemez (HMK m. 412, IV). Taraflar arasındaki sözleşme gereğince, uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözülüp çözülemeyeceği konusunda da hakem veya hakemler tarafından karar verilmelidir. A ve B şıkkı yanlıştır. Tahkim sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması yeterlidir. Resmi şekil zorunlu değildir.  D ve E şıkkı yanlıştır. Taraflar hakem sayısını istedikleri şekilde belirleyebilirler. Ancak birden fazla hakem görevlendirilecekse bu sayı tek olmalıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum