Medeni Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1298843

Tahkim yargılamasında tahkim davasının açılma tarihi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Tahkim davasının hangi tarihte açılmış sayılacağını taraflar belirleyemezler. 

Taraflardan biri hakemlerin seçimi için mahkemeye başvurmuşsa, hakemlerin mahkemece seçildiği tarihte dava açılmış sayılır.

Hakem bir kişi, kurum veya kuruluş tarafından belirlenecekse, bu kişi, kurum veya kuruluşun taraflarca belirlendiği tarihinde dava açılmış sayılır. 

Hakemlerin seçimi iki tarafa ait ise, davacının hakemini seçtiği tarihte dava açılmış sayılır. 

Hakemlerin ad ve soyadları belirtilmiş ise, uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözülmesi talebinin karşı tarafça alındığı tarihte dava açılmış sayılır. 


Yanıt Açıklaması:

E şıkkı doğrudur. Hakemlerin ad ve soyadları belirtilmiş ise, uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözülmesi talebinin karşı tarafça alındığı tarihte dava açılmış sayılır. A şıkkı yanlıştır. Tahkim davasının hangi tarihte açılmış sayılacağını taraflar serbestçe belirleyebilirler. B şıkkı yanlıştır. Taraflardan biri hakemlerin seçimi için mahkemeye başvurmuşsa mahkemeye başvuru tarihinde dava açılmış sayılır. C şıkkı yanlıştır. Taraflar arasındaki sözleşmeye göre, hakem taraflar dışında bir kişi, kurum veya kuruluş tarafından belirlenecekse, bu kişi, kurum veya kuruluşa başvuru tarihinde dava açılmış sayılır. D şıkkı yanlıştır. Taraflar arasındaki sözleşmeye göre, hakemlerin seçimi iki tarafa ait ise, davacının hakemini seçip kendi hakemini seçmesini diğer tarafa bildirdiği tarihte dava açılmış sayılır. E şıkkı yanlıştır. Tahkim sözleşmesinde hakem veya hakem kurulunu oluşturan hakemlerin ad ve soyadları belirtilmiş ise, uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözülmesi talebinin karşı tarafça alındığı tarihte dava açılmış sayılır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum