Medya Ekonomisi ve İşletmeciliği Deneme Sınavı Sorusu #1369469

Medyaya olan liberal yaklaşımlarda, kamu adına siyasi otoriteyi denetleyen bir güç olarak görülen medya, liberal demokrasilerdeki hangi güçlerin ardından  “dördüncü güç” olarak kabul edilmektedir?


Yasama-Yürütme-Yargı

Yasama-Yürütme-Hükümet

Yasama-Yargı-Devlet

Yürütme-Hükümet-Devlet

Meclis-Yasama-Yargı


Yanıt Açıklaması:

Doğru Yanıt: Yasama-Yürütme-Yargı

Liberal ekonomi modeli, radyo ve televizyon alanında da, devletin müdahale etmediği serbest girişimi öngörür. Çünkü, radyo ve televizyon yayıncılığı doğrudan liberal demokrasi ile ilişkilendirilerek düşünce ve ifade özgürlüğünün bir parçası olarak görülür. Radyo ve televizyonların da dahil olduğu medya, liberal demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra “dördüncü güç” olarak görülür. Burada medyaya, kamu adına siyasi otoriteyi denetleyen bir güç atfedilir. Radyo ve televizyonlar aynı zamanda,
içeriğindeki çeşitlilikle kamuoyunun serbestçe oluşumu ve kamusal sorunların tartışılmasını sağlayan bir kamusal alan işlevi olarak da sunulur. Bütün bu açıklamalara karşın, radyo ve televizyonlar genel anlamda toplumun ve kamunun değil, güçlü konumdaki kapitalistlerin özel çıkarlarına hizmet eder. İfade özgürlüğü olarak değerlendirildiğinde toplumda, çok küçük bir azınlık grubun kendi fikir ve düşüncelerini topluma yayacak araçlara sahip olduğu; buna karşılık, büyük bir çoğunluğun ise radyo ve televizyon yayıncılığına ancak, dinleyici ve izleyici (tüketici) olarak katıldığı görülür.

Yorumlar
  • 0 Yorum