Medya Girişimciliği Deneme Sınavı Sorusu #1387737

Girişimcilik eğilimlerinin yüksek olduğu toplumlarda kültürel ölçütlerin değerleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?


Belirsizlik kaçınma düşük; düşük güç mesafeli; eril; bireyci

Belirsizlik kaçınma düşük; düşük güç mesafeli; eril; toplulukçu

Belirsizlik kaçınma düşük; düşük güç mesafeli; dişil; bireyci

Belirsizlik kaçınma düşük; yüksek güç mesafeli; eril; bireyci

Belirsizlik kaçınma yüksek; düşük güç mesafeli; eril; bireyci


Yanıt Açıklaması:

Bazı kültürler riskten uzak, güvenli ortamlarda bulunmayı teşvik ederken bazılarında ise risk alma teşvik edilmektedir. Bu da netice de girişimcilik eğilimlerinin şekillenmesinde bir girdi sağlamaktadır.

Literatür bulguları girişimcilik eğilimlerinin güç mesafesinin düşük seviyelerde olduğu toplumlarda daha fazla olacağını işaret etmektedir.

Hofstede tarafından da kapsamlı çalışmalar ile ortaya konulduğu üzere, bireyci ve toplulukçu (kolektivist) kültürlere göre girişimcilik faaliyetleri önemli ölçüde farklılaşmaktadır. Bu kapsamda bireyci kültürlerde girişimci özelliklerinin daha çok gözlendiği, kolektivist kültürlerde ise kamusal akıl ve ortaklaşa davranışların dayanışmacı eğilimleri desteklendiği ifade edilmiştir.

Girişimcilik eğilimi kapsamında değerlendirdiğimizde eril değerlerin hakim olduğu kültürlerin girişimcilik faaliyetlerinde daha anlamlı olduğu söylenebilir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum